NieuwsVliegverkeer

Nederlandse luchthavens boekten recordcijfers in de zomer

Schiphol en de andere Nederlandse luchthavens boekten in de zomer recordcijfers. Zo’n 22,8 miljoen passagiers vlogen in het derde kwartaal van dit jaar van en naar Nederland. Dit is 2,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vliegtuigen van de KLM op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Vliegtuigen van de KLM op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Schiphol en de andere twee grote luchthavens, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport, beleefden dit jaar hun drukste zomer. In juli, augustus en september zag alleen al Schiphol bijna 20 miljoen reizigers aankomen en vertrekken.

Dit is 1,1 procent meer vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Sinds het derde kwartaal van 2010 groeit het aantal passagiers op Schiphol. In augustus dit jaar vlogen voor het eerst meer dan 6,8 miljoen passagiers via de luchthaven. Op de drukste dag, 10 augustus, waren er 269 duizend reizigers.

Eindhoven verwerkte zelfs 10,4 procent meer passagiers vergeleken met het derde kwartaal van 2017. Het gaat om zo’n 1,9 miljoen reizigers. Rotterdam The Hague verwerkte 686 duizend passagiers, een kleine 19 procent meer dan een jaar eerder. Malaga en Alicante waren op beide luchthavens twee van de drie populairste bestemmingen. Verder vlogen vanaf Eindhoven veel reizigers naar Boedapest. De populairste bestemming vanaf Rotterdam was het Portugese Faro.

Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf vliegveld Rotterdam The Hague Airport, met op de achtergrond de hoogbouw van Rotterdam.  Beeld ANP
Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf vliegveld Rotterdam The Hague Airport, met op de achtergrond de hoogbouw van Rotterdam.Beeld ANP

De grootste groei

Van alle luchthaven boekte Maastricht echter relatief de grootste groei. Het aantal reizigers verdubbelde, van 67 duizend naar 135 duizend. Het aantal vliegbestemmingen op Maastricht is sinds begin dit jaar flink uitgebreid.

Maastricht Aachen Airport is echter een kleine luchthaven, vergeleken met de rest. Het aantal passagiers dat via Maastricht vloog, was slechts 0,6 procent van het totaal aantal reizigers op alle luchthavens. Ook Groningen Eelde zag een sterke groei: 16,8 procent meer reizigers vergeleken met dezelfde periode van 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden