Nederlandse lichtgewichten ruim onder Europese top

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

MONTPELLIER - Benito Maij had zijn gevoel voor humor in elk geval nog niet verloren. 'Het was één geweldige dag in Montpellier', zei de judocoach. Langer dan een paar minuten stonden zijn twee pupillen niet op de mat, waardoor het werk er na de openingsdag van de EK meteen opzat voor Maij.

Verrast was hij niet. Maij had de vroege uitschakeling van Carla Grol en Mikos Salminen zien aankomen. Het jongere zusje van de geblesseerde Henk Grol kreeg in de klasse tot 57 kilo meer straffen vanwege nietsdoen dan haar Russische tegenstander Zabloedina. Hetzelfde liet Salminen, uitkomend tot 60 kilo, zich gebeuren tegen de Portugees Carvalho.

Omdat zijn gewichtsgenoot Jeroen Mooren nog sneller van het toneel verdween, keerde de Nederlandse ploeg voor de lunch al terug naar het vakantiepark waar ze tijdens het toernooi verblijven. Maij was langer bezig met het te woord staan van journalisten dan met het coachen van de judoka's die hij bij de Haarlemse club Kenamju begeleidt. 'Ik zou jullie zo graag eens wat anders vertellen dan dit', zuchtte hij.

Maij had rekening gehouden met een korte werkdag. In de lichtste gewichtscategorieën ontbreekt het volgens hem al jaren aan Nederlandse judoka's die 'eventjes om de prijzen meedoen'. Deborah Gravenstijn, in Peking winnares van olympisch zilver, en ex-wereldkampioen Ruben Houkes wachten nog altijd op hun opvolgers.

De bronzen EK-medaille die Kitty Bravik in 2009 vergaarde met Maij aan haar zijde, bleek achteraf een valse start. Van het talent is de laatste jaren weinig meer vernomen. Omdat Juul Franssen op het laatste moment wegviel door een blessure en Birgit Ente langdurig gehavend is, betraden donderdag slechts drie Nederlandse judoka's de mat. Het hadden er tien kunnen zijn, verdeeld over de vijf lichtste gewichtsklassen.

Medailles liggen vanaf vandaag pas voor de hand, als onder meer Europees kampioene Kim Polling en Anicka van Emden in actie komen. Nederland kan weinig lichte judoka's van hoog niveau opstellen en dat is met een bovengemiddeld lange bevolking een logische uitkomst. 'Wij zijn geen land van lichtgewichten', aldus Maij.

Toch weigert hij dat gegeven als enige verklaring aan te wijzen. Wellicht ontbreekt het de beschikbare judoka's aan de juiste wedstrijdmentaliteit, zei hij. 'Ze trainen hard genoeg. Maar misschien missen ze de hardheid om de beste willen worden.'

De Nederlandse lichtgewichten slagen er maar niet in een rol van betekenis te spelen op het internationale toneel. Ze behoren, afgaande op de prestaties bij dit toernooi, zelfs niet eens meer tot de Europese top. Van Mooren mocht als tweevoudig winnaar van EK-brons nog het meest worden verwacht. Maar ook hij blies de aftocht na een, volgens zijn coach, 'kansloos' gevecht tegen de Rus Moedranov.

Van Maij mag er strenger worden bekeken welke judoka's Nederland in de onderste klassen afvaardigt naar grote toernooien: 'Misschien zou je nog beter moeten presteren om mee te mogen.' Zijn collega Gerrie Theunissen noemde het juist verstandig om Mooren aan meer, maar minder belangrijke, toernooien mee te laten doen om te kunnen stijgen op de wereldranglijst. Wie steeds afgaat bij EK's of WK's zakt op de ranking en blijft zodoende tegen betere tegenstanders loten.

Theunissen erkende dat van een stijgende lijn geen sprake meer is bij zijn 28-jarige pupil die hij al sinds diens kindsjaren in Nijmegen begeleidt. De manier waarop de nummer 5 van de wereld hem tot twee keer toe vloerde, was ontluisterend. 'Hij zit ver van dat niveau af', beaamde de coach.

In de Park&Suites Arena mocht Theunissen voor het laatst proberen om Mooren naar de overwinning te schreeuwen. Als matcoach is de oud-judoka niet meer welkom, vanwege een volgens hem door sportkoepel NOC*NSF ingestoken herstructureringsoperatie. Die biedt judoka's slechts de keus uit vier door de judobond aangewezen coaches.

Theunissen hoort daar niet bij. Zodoende eindigde zijn laatste optreden naast de mat in mineur. Drie weken voorbereiding bleek goed voor niet meer dan twee minuten judo, rekende hij voor in Montpellier.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden