Nederlandse Laura wordt Qatar uitgezet en krijgt jaar voorwaardelijk

De 22-jarige Laura uit Utrecht zal op korte termijn de gevangenis in Qatar mogen verlaten en naar Nederland terugkeren. De rechtbank in het streng islamitische land veroordeelde haar maandag tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 750 euro boete voor seks buiten het huwelijk en openbare dronkenschap. Nadat ze de boete heeft betaald moet ze het land uit.

Marjon Bolwijn
Rechtbank waar Laura het vonnis aanhoorde. Beeld epa
Rechtbank waar Laura het vonnis aanhoorde.Beeld epa

'Een milde straf', oordeelde een rechtbankfunctionaris na afloop tegenover de Arabische zender Al-Jazeera. 'Als ze een moslima was geweest, dan had ze minimaal vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.' Arabist Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg vindt dat Laura er 'genadig' vanaf is gekomen. 'Het is mooi dat ze gauw het land uit kan. Ik denk dat Qatar na alle publiciteit afgelopen dagen heeft gedacht: weg met die vrouw. Er zal op hoog niveau achter de schermen naar een oplossing zijn gezocht.'

Laura reageerde erg opgelucht, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zodra ze vrij is, zal ze eerst naar een onbekende bestemming reizen voordat ze terugkeert naar Nederland. 'Ze heeft veel meegemaakt de afgelopen maanden en zal rustig moeten bijkomen.'

Vonnis

De zitting maandagochtend duurde maar één minuut, vertelt een journalist van het Qataarse Doha News aan de telefoon. De internationale pers was in groten getale aanwezig, evenals de Nederlandse ambassadeur. De naam van Laura werd uitgesproken en die van Omar, de man met wie ze volgens de rechter 'buitenechtelijke seks' heeft gehad. Vervolgens werd het vonnis voor beiden uitgesproken. Doha News schrijft dat in de schriftelijke versie staat vermeld dat Laura de twee aanklachten tegen haar heeft weersproken.

Haar belager zou hebben verklaard dat de seks vrijwillig was en Laura na afloop geld wilde, wat hij geweigerd zou hebben. De naar verluidt Syrische man is maandag veroordeeld tot 140 zweepslagen; honderd voor buitenechtelijke seks en veertig voor alcoholmisbruik. Als uit medisch onderzoek blijkt dat hij gezond genoeg is om de straf te ondergaan, zal deze binnenkort worden uitgevoerd. Daarna moet hij Qatar verlaten. De ambassadeur zei na afloop van de zitting alles in het werk te stellen om Laura zo snel mogelijk het land te laten verlaten.

Wat deed Laura in Qatar

De Nederlandse Laura zit sinds maart in een cel in Doha. Wat had zij te zoeken in de hoofdstad van het oliestaatje Qatar? (+)

Kinky.nl

Laura werd op 14 maart gearresteerd nadat ze bij de politie in de hoofdstad Doha aangifte had gedaan van verkrachting, zo vertelde ze twee weken geleden vanuit de gevangenis haar moeder aan de telefoon. Ze was met een Nederlandse vriendin naar het steenrijke schiereiland aan de Perzische Golf gevlogen, zonder haar familie daarover in te lichten. Deze vriendin betaalde de tickets en het hotel. Afgelopen weekend werd duidelijk dat deze vriendin zichzelf aanbiedt voor betaalde seks op de prostitutiesite kinky.nl.

In de lounge van het luxehotel W Doha zou Omar iets in Laura's drankje hebben gedaan. De volgende ochtend werd ze in gescheurde kleding wakker op het dak van een appartementencomplex en ontdekte ze dat ze was verkracht, zo luidde haar relaas. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, omdat Laura tegenover ambassadepersoneel dat haar de afgelopen drie maanden bezocht, uiteenlopende verhalen had verteld. Buitenechtelijke seks is in het streng islamitische emiraat verboden. Verkrachting wordt ook als zodanig beschouwd en daarom wordt zowel de dader als het slachtoffer daarvoor vervolgd.

Doha, de hoofdstad van Qatar. Beeld ap
Doha, de hoofdstad van Qatar.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden