Update

Nederlandse Kunduz-missie stopt mogelijk al in 2013

Nu het Duitse leger heeft besloten uit de Afghaanse provincie Kunduz te vertrekken, is de kans reëel dat ook de Nederlandse missie in 2013 al zal stoppen.

De Duitsers en Nederlanders leiden Afghaanse politieagenten op in het kamp in Kunduz.Beeld reuters

Dat zegt kolonel Roland de Jong, commandant van de Nederlandse trainingsmissie, vandaag tegen de Volkskrant, in reactie op het nieuws van het waarschijnlijke vertrek van de Duitsers. De Jong: 'De kans is groot dat het militaire kamp van de Duitsers in 2013 dichtgaat'. De Nederlanders verblijven op ditzelfde kamp. 'Er is zeker een reële kans dat de Nederlanders dan ook moeten vertrekken', stelt de commandant.

Bescherming
De Duitsers zorgen onder meer voor bescherming van de Nederlanders op het kamp, maar zijn ook verantwoordelijk voor de faciliteiten, zoals de kantine, en medische verzorging. 'Er worden nu verschillende scenario's bekeken', zegt De Jong. Hij bevestigt dat er op dit moment ook nadrukkelijk wordt gekeken naar de optie om in 2013 te vertrekken.

'Als de Duitsers vertrekken, dan kunnen wij niet alleen achterblijven op de basis. Wij zijn afhankelijk van Duitse hulp, bijvoorbeeld voor bescherming en logistiek', zegt ook civiel vertegenwoordiger Geoffrey van Leeuwen tegen de Volkskrant. Hij heeft samen met de kolonel en het hoofd van de Europese Politiemissie (EUPOL) de leiding over de missie in Kunduz. Van Leeuwen benadrukt dat hij niet vooruit wil lopen op de exacte einddatum van de missie, omdat dit een besluit is dat het kabinet moet nemen.

Naast het opleiden van agenten, financiert Nederland een 12-tal hulpprojecten in Kunduz. Met dat geld worden onder andere advocaten en rechters getraind. Van Leeuwen hoopt dat die hulpprojecten ook na 2014 nog door gaan, hoewel ook dit een kabinetsbesluit is. Nederland heeft zich eerder gecommitteerd om Afghanistan ook na 2014 bij te staan.

Verbetering
Het Duitse leger heeft tot het vertrek van de troepen en de sluiting van een aantal militaire kampen besloten, omdat ze vindt dat de situatie in Kunduz inmiddels genoeg is verbeterd. Het Duitse parlement neemt in februari 2013 een officieel besluit over het verlengen van het mandaat van de Duitse troepen. Nederland liet eerder weten met Duitsland in overleg te treden over de gevolgen van de missie zodra de Duitse Bondsdag het besluit heeft goedgekeurd.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van defensie zegt dat de consequenties van het vertrek van de Duitse militairen nog verder worden bekeken. Maar het overleg tussen de verantwoordelijken van beide partijen is altijd heel goed, stelt de zegsman.

Vakbond
Wim van den Burg, voorzitter de militaire bond AFMP/FNV, wijst erop dat een randwoorwaarde is dat Nederland altijd op missie gaat in groter verband. 'We moeten dit niet op zijn beloop laten', aldus een bezorgde Van den Burg over het vertrek van de Duitsers. De veiligheid van de Nederlandse militairen moet worden gegarandeerd, benadrukt hij. Van den Burg zegt dat al eerder aan de kaak is gesteld wat er zou gebeuren als de Duitsers zouden terugtrekken, maar daar is nooit meer iets op vernomen. De Duitsers steunen de Nederlanders met hun Quick Reaction Force. Nu ze vertrekken moet Nederland gesteund worden door iets soortgelijks.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden