Nederlandse kledingbranche wil misstanden aanpakken

Vertegenwoordigers van leveranciers en afnemers van textiel en kleding hebben donderdag een actieplan gepresenteerd om misstanden in de productieketen van kleding aan te pakken.

DEN HAAG - De brancheorganisaties Inretail, Modint en VGT, waarvan de meeste warenhuizen en importeurs lid zijn, willen dat eind volgend jaar minimaal de helft van hun leden die actief zijn in Bangladesh het recente brandveiligheidsakkoord heeft ondertekend. Ook willen zij er samen met hulporganisaties en de Nederlandse overheid voor zorgen dat de ergste vormen van kinderarbeid in 2016 mondiaal zijn uitgebannen.

Verder zijn er afspraken gemaakt over voorlichting en onderzoek naar milieu en veiligheid in de sector. Zo moet bijvoorbeeld de vraag naar duurzaam katoen worden vergroot en kan het aandeel textiel in restafval worden teruggebracht.

Na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh, twee maanden geleden, haastten sommige merken zich om alsnog een brandveiligheidsakkoord te tekenen waarover al twee jaar werd gesteggeld. Maar nog niet alle winkels en merken zijn zover.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), die het voortouw wil nemen om de arbeidsomstandigheden van textielwerkers in landen als Bangladesh te verbeteren, vindt het plan een belangrijke stap in de goede richting. 'Goed dat dit actieplan er nu ligt. Het bevat concrete doelen en een ambitieus tijdspad. Nu is het zaak om het in praktijk te brengen en te zorgen dat de arbeiders op de werkvloer het verschil gaan merken', zegt de bewindsvrouw. Ploumen roept alle textielbedrijven op zich aan het plan van aanpak te committeren.

Vakbonden en actieorganisaties CNV, FNV, Greenpeace, Landelijke India Werkgroep, Schone Kleren Campagne en SOMO reageren minder enthousiast. Zij vinden dat het actieplan tekortschiet.

'Een kritische analyse van de huidige bedrijfsgecontroleerde inspecties ontbreekt. Recente rampen bij Rana Plaza, Tazreen Fashions en Ali Enterprises hebben uitgewezen dat zelfs zichtbare gebreken tijdens deze controles vaak over het hoofd worden gezien. Ook moet de kledingbranche duidelijker aangeven hoe zij aan de VN-principes voor bedrijfsleven en mensenrechten invulling gaat geven', aldus de organisaties.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden