Nederlandse kinderen zijn het bangst voor spinnen

Kinderen in Nederland zijn het bangst voor spinnen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van Unicef onder vierhonderd kinderen van zes tot achttien jaar....

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vroeg Nederlandse kinderen naar hun angsten. Driekwart is wel eens bang.

Spinnen jagen 20 procent van de ondervraagde kinderen de grootste angst aan. Het diertje is 'vies, eng, griezelig, groot, irritant, snel en stom'.

Van de jongeren is 12,8 procent bang in ‘het donker’ en 7,8 procent heeft angst voor 'donder en bliksem'. Wanneer kinderen bang zijn, laat 59 procent anderen weten dat ze bang zijn, terwijl 40 procent de angst liever voor zichzelf houdt.

Het onderzoek laat ook zien dat jongens en meisjes voor andere dingen bang zijn. Zo is het opvallend dat jongens iets banger zijn voor enge mensen en wezens dan meisjes. Ook vrezen jongens meer voor hun gezondheid. Meisjes zijn daarentegen banger voor geweld door mensen, het verlies van dierbaren en natuurgeweld en rampen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden