Nederlandse kinderartsen scharen zich achter advocaat Bénédicte Ficq in aangifte tegen tabaksproducenten

Ook de Nederlandse kinderartsen scharen zich nu achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen vier grote tabaksproducenten. Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vrijdagmiddag bekend. Na de verslavingsartsen is het de tweede medische beroepsgroep die zich mengt in de strafrechtelijke procedure.

Ellen de Visser
Bénédicte Ficq Beeld anp
Bénédicte FicqBeeld anp

'Wij richten ons in onze aangifte niet zozeer op de mensen die al roken en al ziek zijn, maar op alle kinderen voor wie dat gevaar dreigt', zegt kinderarts Károly Illy, voorzitter van de NVK. In de statuten van de NVK staat dat de vereniging niet alleen opkomt voor zieke kinderen maar pleitbezorger is van alle kinderen, vertelt hij. 'We moeten voorkomen dat gezonde kinderen gaan roken en ziek worden.'

Eerder al deden het kankerziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek en het Groningse academisch ziekenhuis aangifte, evenals KWF Kankerbestrijding, de gemeenten Amsterdam en Utrecht en de gehele verslavingszorg.

Ficq deed in 2016 aangifte tegen vier tabaksfabrikanten namens twee patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het roken en de Stichting Rookpreventie Jeugd. Zij beschuldigen de tabaksindustrie van poging tot moord en valsheid in geschrifte. Inmiddels wordt hun zaak door tienduizenden sympathisanten en een groeiende stroom organisaties ondersteund. Justitie moet nog besluiten of tot vervolging wordt overgegaan.

Steun voor aangifte tegen tabaksindustrie groeit: ook Amsterdam en Utrecht doen mee
De steun voor de aangifte van Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie groeit verder. Nu kondigen ook gemeenten aan er hun handtekening onder te zetten. Woensdagmiddag kwam de gemeente Amsterdam met het besluit de aangifte te steunen. Enkele uren later zei een woordvoerder van de Utrechtse wethouder Victor Everhardt dat Utrecht hetzelfde zal doen.

Gehele verslavingszorg gaat aangifte doen tegen tabaksindustrie wegens 'mishandeling'

De gehele verslavingszorg gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie wegens 'mishandeling'. Verslavingskunde Nederland volgt hiermee het voorbeeld van het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek. De organisatie zal dinsdag aangifte doen, zo bevestigt een woordvoerder tegen het Algemeen Dagblad.

Ziekenhuis mengt zich in strijd tegen tabaksindustrie. Is dat wenselijk?
Wordt de zaak tegen de tabaksindustrie sterker nu een ziekenhuis zich erbij heeft aangesloten? En: hoe wenselijk is zo'n stap door een ziekenhuis? (+)

'Ik klaag tabaksindustrie aan om mijn kinderen te beschermen'
Anne Marie van Veen is de eerste in Europa die de tabaksindustrie strafrechtelijk aanklaagt. Vandaag werd bekend dat KWF Kankerbestrijding zich bij haar aansluit. Lees hier het interview met Van Veen dat op 12 januari 2017 in de Volkskrant verscheen.

Deze longarts bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van rechtszaal tot televisiestudio
Tabaksfabrikanten zijn criminele multinationals, vindt longarts Wanda de Kanter (58). Ze bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard, want 'je kunt brave voorlichting blijven geven tot je een ons weegt'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden