Nederlandse kerken genoemd op lijst Al Qaida

AMSTERDAM - Drie koptische orthodoxe kerken in Nederland worden op een lijst van Al Qaida genoemd als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Het betreft de koptische kerken van Eindhoven, Utrecht en Amsterdam, aldus woordvoerders van de drie christelijke kerkgenootschappen.

De muts van de Koptische paus. Foto: ANP

De kerken staan samen met tientallen andere koptische kerken in Egypte en Europa op de website Shumukh al-Islam. Deze website heeft ertoe opgeroepen om bomaanslagen te plegen op kerken tijdens de koptische Kerstmis, op 7 januari. Ook de al-Qissiddinkerk in Alexandrië in Egypte, waar zaterdag zeker 21 mensen om het leven kwamen bij een bomaanslag, stond op deze lijst.

Pastoor Jozef Rizkalla van de koptische kerk in Eindhoven gaat dinsdag aangifte doen bij de politie. 'We hebben niets in handen, we kunnen alleen bidden en aangifte doen. We gaan door met onze vieringen', aldus de pastoor.

Kerstavond
De kerken zijn bezig met het regelen van beveiliging, onder meer voor donderdag tijdens kerstavond. Een bestuurslid van de koptische kerk in Utrecht riep maandagavond op tot kalmte: 'We nemen de zaak serieus, maar laten we geen paniek veroorzaken.' Op de website van de koptische kerk in Utrecht staan foto's van de aanslag in Egypte, waarbij ook tachtig mensen gewond raakten.

Secretaris Magdy Ramzy van de koptische kerken in Nederland is dezelfde mening toegedaan. 'Ik vraag me af of het verstandig is om hier media-aandacht aan te schenken. Daarmee voldoen we precies aan de wens van de terroristen die publiciteit willen. Beter is dat men ons komt helpen met terrorismebestrijding door te patrouilleren op kerstavond.'

De genoemde Nederlandse kerken herbergen de grootste koptische gemeenschappen in ons land. De kerken in onder meer Den Haag, Leeuwarden, Assen en Enschede zijn kleinschaliger van omvang.

Op de lijst staan ook koptische kerken in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.