'Nederlandse jihadstrijders verblijven in luxueuze buitenwijk Aleppo'

Nederlandse en andere buitenlandse jihadstrijders zijn in Syrië ondergebracht in luxueuze villa's aan de rand van Aleppo. Ze krijgen een maandloon, training en moeten een jaar in dienst blijven. Dat zeggen ouders van Syriëgangers die hun zonen telefonisch hebben gesproken, evenals een Syrische verbindingsman in Aleppo.

Een strijder van de de radicaal-islamitische rebellengroep Jabhat al-Nusra.Beeld reuters

Ouders van een Syrië-ganger uit Den Haag ontvingen een foto uit het 'riante oord' waar hun zoon verbleef. Die foto toont Hollandse krijgers aan de rand van een zwembad. De jongens wonen in een villa die, zo vertelden ze, ter beschikking is gesteld door een rijke Saoediër. De ouders hebben de indruk dat sprake is van een soort 'Holland house', waar tientallen Nederlanders verblijven.

Geld overmaken naar hun zonen, die slechts met een paspoort en enkele kledingstukken zijn vertrokken, hoeven de ouders niet. 'Ze worden betaald', zegt het familielid. 'Ze zeggen honderd dollar per maand te krijgen.'

Dure buitenwijk
'Ahmad', een Syrische activist die tot voor kort coördineerde tussen verschillende strijdgroepen in Aleppo, zegt over de telefoon dat hij de villa met de Nederlandse mannen kent. 'Ze zitten in een van de duurste buitenwijken', zegt hij. Niet ver daar vandaan zitten ook andere bataljons met muhajreen (Arabisch voor migranten).

Ahmad wil slechts geanonimiseerd in de krant, omdat hij niet in problemen wil komen met de extremistische groepering Jabhat al-Nusra. Bij die groep zitten de Nederlanders volgens hem.

De migrantenbataljons bestaan uit buitenlandse strijders die geen Arabisch spreken en daarom apart worden gehouden van de anderen. Ahmad: 'Ze mixen tijdens de strijd met anderen, maar wonen en leven apart. In die bataljons zitten ook de andere niet-Arabische strijders: Afghanen, Tsjetsjenen, Turken. Ze leggen een eed af aan Mohammed al-Jolani, de emir van al-Nusra. Ze hebben beperkte vrijheid in waar ze vechten en wat het strijdplan is.'

De Haagse ouders zoeken sinds kort troost bij elkaar. Op 7 april kwamen ze in bijeen voor een eerste lotgenotenbijeenkomst. Morgen is er weer een. Ouders willen meer steun van de overheid. Ze vinden dat ronselaars, zoals Ibrahim de Turk en Abou Moussa die actief zijn in Den Haag, harder moeten worden aangepakt. Dat het ronselen voor de jihad bijvoorbeeld strafbaar wordt gesteld, hoe moeilijk dat juridisch ook moge zijn.

Lees vandaag meer in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden