Nederlandse jihadstrijder in filmpje van slag in Syrië

In een filmpje dat de aan Al Qaida gelieerde extremistische groepering Islamitische Staat van Irak en Shaam (ISIS) op internet heeft geplaatst, duikt een Nederlandse jihadstrijder op.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

AMSTERDAM - Volgens bronnen van de Volkskrant gaat het om de 24-jarige Italiaans Nederlandse bekeerling Thijs Belmonte, alias Anwar Belmonte.

De cameraman van ISIS volgt de strijders op de voet. De zwarte vlag wordt geplant. Er wordt geschoten en een gat in een muur gebeukt. Belmonte, met rossig baardje en een rood rugzakje, kijkt lachend om naar zijn strijdmakkers. Aan het einde van het filmpje zoomt de camera in op de bloederige hoofden van twee gesneuvelde strijders. Wanneer de slag heeft plaatsgevonden is niet duidelijk. Maar volgens een bron was dat voor de dood van Abou Jandal, die drie weken geleden zwaargewond raakte en zondag is overleden. Hij was de contactpersoon voor het interview met een groep Nederlandse jihadstrijders dat de Volkskrant in juni publiceerde.

Een van de bronnen heeft onlangs een e-mail van Belmonte ontvangen. Hij schrijft daarin dat het goed gaat met de Nederlandse en Belgische broeders die samen zijn in Aleppo. 'We hebben trainingen en gaan op pad, zoekend naar de dood.'

Hij is wel bang voor spionnen. 'Er zijn verraders hier die met chips in hun lichamen onze schuilplaatsen verraden aan de kufaar (ongelovigen, red.). Bij ons komt niemand zomaar erin, behalve de bekende broeders.'

Volgens een ingewijde met de schuilnaam AbouSahmiah behoorde Belmonte tot de groep radicale jongeren die, vanwege hun extreme ideëen, door de Haagse salafistische moskee As Soennah buiten de deur zijn gezet. Hij was een volgeling van de van oorsprong Syrische imam Fawaz Jneid, die vorig jaar april door het As Soennah-bestuur is ontslagen.

Belmonte was een ijverige leerling, die zijn kennis van de islam volgens AbouSahmiah vooral zocht bij 'zeer radicale sjeiks' als Omar al-Haddouchi en Soulayman al-Ulwan en bij de Egyptische imam Mamdouh van de Haagse Quba-moskee.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden