Nederlandse jeugd, echte whizkids

E-mail checken, werkstuk maken, date regelen. Nederlandse jongeren kruipen veel achter de computer. Dat doen ze aanzienlijk vaker dan hun Europese leeftijdsgenoten....

Uit een onderzoek van de Europese Commissie naar het gebruik van nieuwe informatie- en communicatieapparatuur onder jongeren, blijkt dat wekelijks 87 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 15 en 24 jaar minstens één keer achter de computer is te vinden. Het EU-gemiddelde: slechts 56 procent.

Ook op internet zijn de Nederlandse jongeren het vaakst te vinden: 76 procent surft minstens eens per week. Dat is ruim het dubbele van het EU-gemiddelde. Slechts 37 procent van de Europese jongeren is minstens een keer per week online.

In een computerlokaal van de Universiteit van Amsterdam is de 19-jarige Michael, student politicologie, niet verbaasd over de Nederlandse computerliefde. Naar eigen zeggen 'woont' hij al jaren zowat achter de pc. Net als veel vrienden van hem trouwens.

'Als je niet bezig bent met een werkstuk, zit je te mailen met familie en vrienden. Maar ook voor het downloaden van lekkere muziek kruip je al snel achter de computer.'

De 18-jarige Chris knikt instemmend. 'Mijn contact met het thuisfront loopt via de pc. Ik stuur mijn ouders tegenwoordig elke week een mailtje om te vertellen hoe mijn studie vordert. Even een update. Goedkoper dan een halfuur aan de telefoon hangen. Bovendien heb je geen last van een zeurende moeder die vraagt of je wel genoeg hebt gegeten.'

Ook bij de Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht is het druk bij de computers. Voornamelijk scholieren klikken en tikken achter het scherm. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de afgelopen jaren bijna alle Nederlandse scholieren de beschikking hebben gekregen over computers en internet.

Maar liefst 96 procent van de havo-leerlingen en 98 procent van de vwo-leerlingen heeft tegenwoordig toegang tot internet. De helft van de scholieren gebruikt de computer dagelijks.

'Ik maak mijn huiswerk altijd op de computer', zegt de 15-jarige Marcel. 'Bij veel opdrachten heb je nu eenmaal internet nodig. Bovendien kun je online makkelijk informatie uitwisselen of hulp vragen aan klasgenoten.'

Vooral werkstukken worden door Marcel en zijn medeleerlingen op haast professionele wijze achter de computer gemaakt. Zorgvuldig wordt het juiste lettertype en layout gekozen. Een op de de typmachine geschreven werkstuk met ingeplakte plaatjes is bij hen echt taboe.

'Typmachine', zegt de 16-jarige Maaike met een vies gezicht. 'Een keer heb ik een werkstuk op de typmachine van mijn ouders gemaakt. Nooit meer. Het zag er zo armoedig uit. Mijn klasgenoten begonnen net niet te lachen. Bovendien kreeg ik een laag cijfer omdat de leraar het er slordig vond uitzien.'

Niet iedereen blijkt voor school bezig. De 16-jarige Ahmed en 17-jarige Sander zitten te chatten. Doen ze wel vaker, zeggen ze Vooral vlak voor het weekeinde. 'Nog even snel een chickie regelen.' Sander heeft vandaag naar eigen zeggen een lekker cyber-gesprek met ene Suzanne. 'Nog even en ik heb haar 06.'

Of Sander cyberbabe Suzanne zal bellen, is echter nog maar de vraag. Het bezit van een mobieltje onder Nederlandse jongeren mag de laatste twee jaar spectaculair zijn gestegen van 17 procent naar 54 procent, als het om mobiel bellen gaat komen de Nederlandse jongeren niet verder dan de middenmoot.

Volgens de onderzoekers van de Europese Commissie belt 81 procent van de Nederlandse jongeren gemiddeld minstens één keerper week mobiel. Dat is slechts 1 procent hoger dan het EU-gemiddelde. Absolute koplopers in ditopzicht zijn Finland met 92 procent en Italië met 90 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden