Nederlandse fotograaf Assad: 'Hij was beleefd en bijzonder vriendelijk'

In opdracht van Der Spiegel portretteerde fotograaf Jeroen Kramer de Syrische president Assad. 'Ik wilde perse geen politiek standpunt innemen of een oordeel vellen.'

Merel Bem
President Assad wordt geïnterviewd door twee journalisten van Der Spiegel. Beeld Jeroen Kramer
President Assad wordt geïnterviewd door twee journalisten van Der Spiegel.Beeld Jeroen Kramer

Onderweg van Beiroet naar Damascus, een rit van 150 kilometer, krijgt de taxi waar de Nederlandse fotograaf Jeroen Kramer (45) in zit problemen. De rest van het konvooi rijdt door en de taxi strandt bij een checkpoint. In een verlaten huis, op een bed, met naast zich een man met een kalasjnikov, moet hij zijn papieren laten zien.

'Dat was minder leuk', zegt Jeroen Kramer, een paar dagen later via de telefoon. Hij is terug in zijn woonplaats Beiroet en vertelt over zijn korte verblijf in de Syrische hoofdstad, waar hij vorige week in opdracht van het Duitse weekblad Der Spiegel heen reisde. De redactie had hem gevraagd om Bashar al-Assad te portretteren bij het interview dat twee redacteuren van Der Spiegel de Syrische president zouden afnemen. Dat interview, 'Blut und Seele', is gisteren gepubliceerd, met vier van Kramers foto's erbij: twee portretten (waarvan een op de cover), een foto waarop Assad in gesprek is met de twee Duitse redacteuren en een straatbeeld in Damascus.

Het nummer van Der Spiegel met de foto van kramer op de omslag. Beeld Der Spiegel
Het nummer van Der Spiegel met de foto van kramer op de omslag.Beeld Der Spiegel

Niet de eerste keer
Het was niet de eerste keer dat Kramer Assad voor zijn lens kreeg. Hij fotografeerde de president drie keer eerder in de tijd dat hij zelf in Damascus woonde, van 2003 tot 2006, eveneens voor Der Spiegel. Mede daarom gingen de nieuwe persvoorlichter van de president en de 'erg nerveuze' presidentsstaf, die eigenlijk liever een 'paleisfotograaf' wilden, uiteindelijk akkoord.

'Ik had verwacht dat hij moe zou zijn', zegt Kramer. Maar Assad, die de journalisten ontving in zijn ruime kantoor met veel kunst aan de muur, vooral fotografie, bleek 'verrassend genoeg precies hetzelfde' als de andere keren: 'beleefd', 'bijzonder vriendelijk' en na afloop van het gesprek bereid tot nakletsen. Hij maakte zelfs een grapje toen hij Jeroen Kramer de hand schudde. 'Hij zei dat hij wist dat ik nu in Libanon woonde' - alsof hij de fotograaf persoonlijk in de gaten hield.

Vandaag in de Volkskrant: 'Ik vond het belangrijk om hem te fotograferen zoals hij is'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden