Nieuws

Nederlandse filmploeg die illegale ‘pushback’ van migranten wilde filmen meegenomen door Griekse politie

Een Nederlandse filmploeg van VPRO is meegenomen en ondervraagd door de Griekse politie. Het team deed verslag van een poging van Afghaanse migranten de Europese grens over te steken. Ze werden op illegale wijze door de Griekse politie teruggestuurd.

Nick de Jager
De zogeheten ‘pushbacks’ mag de politie van lidstaten officieel niet uitvoeren, omdat migranten na aankomst in de Europese Unie recht hebben op een asielprocedure. Terugsturen gaat tegen hun grondrechten in en kan hun levens in gevaar brengen. Beeld AP
De zogeheten ‘pushbacks’ mag de politie van lidstaten officieel niet uitvoeren, omdat migranten na aankomst in de Europese Unie recht hebben op een asielprocedure. Terugsturen gaat tegen hun grondrechten in en kan hun levens in gevaar brengen.Beeld AP

Journalist Bram Vermeulen meldt het voorval op Twitter. ‘We zijn niet officieel gearresteerd, maar meegenomen naar het politiebureau voor ondervraging’, schrijft hij. Daarmee voorkwam de politie dat de filmploeg een groep migranten kon volgen die al ‘ernstig in elkaar geslagen was door de Bulgaarse grenspolitie’.

Vermeulen en zijn crew waren op pad voor het programma Frontlinie, waarvoor zij een reportage maakten over een muur ‘van Trumpiaanse afmetingen’ die aan de zuidoostelijke buitengrenzen van de EU wordt geplaatst. Die moet helpen migranten uit het continent te houden. Volgens een studie van TNI uit 2018 heeft ‘Fort Europa’ voor bijna duizend kilometer aan hekken en muren gebouwd om ongewenste entree onmogelijk te maken, ‘het equivalent van zes keer de lengte van de Berlijnse muur’.

Gezwollen ogen
Tijdens hun verslag stuitten de journalisten op een groep Afghanen die toch een poging ging wagen. De meesten hadden wonden in hun gezicht, armen en benen door toedoen van Bulgaarse politiehonden, schrijft Vermeulen. Ook bij kinderen waren ‘gezwollen ogen en vuistslagen’ te zien.

Volgens de journalist besefte de groep dat de kans op succes niet groot was. Bij eerdere poging werden de Afghanen teruggezet door zogeheten ‘pushbacks’. Dat mag de politie van lidstaten officieel niet doen, omdat migranten na aankomst in de Europese Unie recht hebben op een asielprocedure. Terugsturen gaat tegen hun grondrechten in en kan hun levens in gevaar brengen.

24 keer
Maar ondertussen is het vaste prik. Een analyse van The Guardian berekende dat de EU tijdens de pandemie 40 duizend migranten op illegale wijze heeft teruggestuurd, en daarmee de dood van meer dan tweeduizend van hen heeft gefaciliteerd.

‘Een jongen vertelde dat hij al 24 keer had geprobeerd om naar Griekenland te komen’, schrijft Vermeulen. Volgens de journalist hadden de Afghanen al vier dagen niets gegeten en wisten zij precies waar de politie ze zou onderscheppen.

De ploeg wilde dat graag op beeld zetten. Maar ‘toen we die operatie filmden werden we zelf ook meegenomen’, aldus Vermeulen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden