Nederlandse familie klaagt Facebook aan om 'Like'-knop

De nabestaanden van een Nederlandse programmeur hebben Facebook aangeklaagd wegens het schenden van twee patenten op de beroemde 'vind ik leuk'-knop.

VAN ONZE VERSLAGGEVERRUTGER BREGMAN

AMSTERDAM - De patenten zijn in 1998 aangevraagd door de computerwetenschapper Jos van der Meer. Zijn nabestaanden zijn in samenwerking met Rembrandt Social Media, een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in het afdwingen van patenten, naar de rechter in Virginia gestapt. Facebook weigert commentaar.

'Jaren voor Facebook werd opgericht bedacht Van der Meer centrale aspecten van de sociale media', aldus Paul Schneck, directeur van Rembrandt Social Media. Een van de patenten beschrijft een systeem waarmee webpagina's onder de aandacht kunnen worden gebracht. Volgens de aanklagers lijkt dit sterk op de 'vind ik leuk'-knop van Facebook.

Eind jaren negentig bracht Van der Meer zijn uitvindingen al onder de aandacht bij Nederlandse uitgevers. Niemand hapte toe en zijn ideeën bleven op de plank liggen. De patenten kreeg Van der Meer in 2001 en 2002, twee jaar voordat Facebook van start ging. Volgens de advocaten van Rembrandt Social Media is Facebook al een tijdje op de hoogte van de patenten. Het sociale netwerk zou deze geciteerd hebben in eigen pogingen bepaalde zaken te patenteren.

Facebook wordt geregeld aangeklaagd door partijen die vinden dat het inbreuk maakt op hun patenten. Klagers worden zelden in het gelijkgesteld.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden