Nederlandse F-16's naar Afghanistan

Nederland stuurt onverwacht toch F-16's voor gevechtsdoeleinden naar Afghanistan. De vliegtuigen zullen worden ingezet ter bescherming van de vredesmacht waaraan tweehonderd Nederlanders deelnemen....

Begin november zei het kabinet nog dat de militaire bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme niet wordt ingezet voor gevechtshandelingen in Afghanistan. Nederland had F-16's beschikbaar gesteld voor verkenningsvluchten. Zeer onlangs vroegen de VS echter om F-16's voor zogeheten close air support. Dat kan inhouden dat de toestellen raketten afvuren of bommen werpen als militairen op de grond gevaar lopen. Het betekent niet dat de F-16's meedoen aan Amerikaanse bombardementen (air strikes) op terroristische doelen.

De F-16's zullen onder Amerikaans commando worden gesteld. Waarschijnlijk arriveren ze eind januari op een basis in de voormalige Sovjet-republiek Kirgizië.

De Tweede Kamer gaat, zo blijkt uit de eerste reacties, waarschijnlijk akkoord met de veranderde taak van F-16's. Maar het kabinetsbesluit riep wel vragen op over de mate waarin Nederland betrokken wordt bij de strijd van de Amerikanen. Kamerlid Karimi (GroenLinks) vindt dat de inzet van F-16's beperkt moet blijven tot bescherming van de vredesmacht, als die tot vertrek gedwongen wordt. De Kamer voert vandaag een spoeddebat met de ministers Van Aartsen van Buitenlandse Zaken en De Grave van Defensie.

In de brief die de bewindslieden vrijdagavond aan de Kamer stuurden, steken ze de risico's voor de vredesmacht niet onder stoelen of banken. De militairen zullen 'terdege rekening moeten houden met gerichte agressie en terroristische acties'. In Kabul en omstreken, waar de International Security Assistance Force (ISAF) neerstrijkt, opereren wellicht nog gewapende Taliban-strijders en Al Qa'ida-cellen.

Kok erkende dat de vredesmissie niet zonder gevaren is, maar sprak over een 'aanvaardbaar risico'. Gelet op de dreigingen zullen de troepen worden uitgerust met antitankwapens, mortieren en machinegeweren.

Ondanks de risico's wil Nederland van meet af aan deel uitmaken van ISAF. Van Aartsen zei daarover gisteravond: 'Berlijn, Londen en Den Haag, wij vormen de kern van de eerste macht die naar Kabul gaat.' De eerste Nederlanders zullen waarschijnlijk tussen kerst en nieuwjaar in Kabul aankomen. De hoofdmacht volgt enkele weken later, aldus minister De Grave.

De tweehonderd Nederlanders, eenheden van de Luchtmobiele Brigade, zullen worden ingedeeld bij een bataljon onder Duitse leiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.