Nederlandse F-16's hebben actievere rol in Joegoslavië

De Nederlandse F-16's doen op verzoek van het NAVO-hoofdkwartier sinds anderhalve week actiever mee aan de bombardementen op Joegoslavië en Kosovo....

Van onze verslaggeefster

Defensie toonde beelden van Nederlandse F-16's die op 28, 29 en 30 april met behulp van de zogeheten targeting pods lasergeleide bommen gooiden op een brug, een militair vliegveld en een munitie-opslagplaats in Joegoslavië.

Op het ogenblik hebben de F-16's twee geleasde pods in gebruik. Eind deze week worden daarnaast drie nieuw aangeschafte pods in gebruik genomen. Zij kosten volgens Berlijn ongeveer vier miljoen gulden per stuk.

Hij benadrukt dat al tot de aanschaf van de aanwijsapparatuur was besloten, maar dat die vanwege het NAVO-verzoek is vervroegd.

De luchtmacht-commandant ontkent dat de apparatuur versneld is aangeschaft omdat de Nederlandse F16's te veel doelen misten. 'Nederland is gevraagd zijn portie te nemen in de precisie-bombardementen. Eerder zorgden Amerikaanse vliegers voor de aansturing van de Nederlandse bommen, maar dat vergt een geweldige coëdinatie. Het is beter de aansturing van de munitie zelf te verzorgen.'

Volgens chef defensiestaf admiraal Kroon is het geen Nederlandse F-16 geweest die de bommen op de Chinese ambassade in Belgrado heeft laten vallen. 'Daar wordt meer met kruisraketten gevlogen.'

Kroon schetst dat de Nederlandse vliegers op de Italiaanse basis Amendola opdrachten krijgen van het NAVO-hoofdkwartier overde te treffen doelen.

De Nederlandse vliegers kunnen de specifieke informatie over het doel niet controleren. Volgens Kroon hebben de Nederlandse vliegers tot nog toe met hun bombardementen geen bijkomende schade veroorzaakt.

De nieuwe apparatuur wordt volgens luchtmachtcommanadant Berlijn nu dagelijks ingezet. Alle opgedragen doelen werden met behulp van de aanwijsapparatuur tot nu geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden