NieuwsNederlandse exportdaling

Nederlandse export krijgt tik door mix van corona, Brexit en lagere prijzen – uitvoer daalt 9 procent

De export, een van de pijlers onder de Nederlandse economie, heeft in het eerste halfjaar een tik gekregen door corona. De waarde van de goederenuitvoer daalde 9 procent. Vooral naar het Verenigd Koninkrijk, waarmee nog steeds over de brexit wordt onderhandeld, zat de export in het slop. De uitvoer naar voormalig coronabrandhaard China steeg wel.

Beeld ANP

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. In de eerste drie maanden van dit jaar bleef de export nog min of meer stabiel, maar in het tweede kwartaal ging het mis: 17 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In totaal werd er voor bijna 23 miljard euro minder aan goederen geëxporteerd dan in de eerste helft van 2019.

Dat kwam niet alleen door coronamaatregelen, maar ook door lagere prijzen. Met name olie en gas werden goedkoper, door minder vraag. Daardoor waren de exportprijzen in het tweede kwartaal 6 procent lager dan een jaar eerder. Dat is terug  te zien in de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Die was 2,5 miljard euro – bijna een kwart – lager dan een jaar eerder. De export naar het VK  bestaat voor 30 procent uit olie en gas. 

Maar dat is niet het enige. Al sinds 2016, het jaar van het referendum, stijgt de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk minder dan die naar andere landen. Vorig jaar was er zelfs een kleine daling. Daardoor zijn de Britten gezakt van plaats drie naar vijf op de Nederlandse export-hitparade. Binnenkort wordt er door de Europese Unie een finale poging gedaan een akkoord te bereiken over de Brexit. Bedrijven en politici houden hun hart vast voor de schade van een ‘harde’ Brexit, als er geen akkoord wordt bereikt.

Daling export Duitsland

De export naar Duitsland, de belangrijkste bestemming van Nederlandse goederen (zie grafiek), daalde in het eerste halfjaar met 12 procent. Lichtpuntje was China, met 18 procent méér export. Volgens het CBS zijn in China Nederlandse babymelkpoeder, (varkens)vlees en hightech machines populair. De export van deze goederen zit stevig in de lift, ondanks corona.

Of 2020 met de min 9 procent in de eerste zes maanden het beroerdste exportjaar ooit wordt, moet nog blijken. In het kredietcrisisjaar 2009 kelderde de uitvoer met 16,5 procent. Een jaar later volgde sterk herstel, met 20 procent meer export. Of zo'n V-vorm er nu weer in zit, is nog onduidelijk. Volgens het Centraal Planbureau veert de wereldhandel alweer redelijk op.

Ook de Nederlandse exporteurs zagen na het coronadieptepunt in het voorjaar herstel, maar dat lijkt (nog) niet door te zetten. Volgens branchevereniging evofenedex lag de omzet van de exporterende bedrijven in augustus 26 procent lager, tegen 28 procent in juli. Exporteurs zijn ook somberder over de duur van de coronacrisis. In augustus dacht 40 procent ook volgend jaar nog last te houden, tegen 30 procent in juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden