Nederlandse expat Filipijnen: 'Niet helpen is onmenselijk'

Scholen, universiteiten, kerken - iedereen in de stad Cebu op het gelijknamige Filipijnse eiland is bezig met hulpverlening. Zo ook de Nederlandse Panny Kyriakopoulos. Met andere expats stak hij de koppen bij elkaar en bedacht een plan. Vannacht vertrekken de eerste vier vrachtwagens vol hulpgoederen richting een 'van de vergeten eilanden'.

De verwoesting op het eiland Bantayan is immens. De behoefte aan voedsel en schoon drinkwater is groot. Beeld epa
De verwoesting op het eiland Bantayan is immens. De behoefte aan voedsel en schoon drinkwater is groot.Beeld epa

Van slapen zal het vannacht niet komen. Panny Kyriakopoulos, een Nederlandse expat die op de Filipijnen een interieur- en meubelbedrijf runt, zal tot ongeveer 2 uur 's nachts hulppakketten inpakken. Dat doet hij met zo'n 30 andere expats in Cebu, waar hij al een goede 12 jaar woont. Vervolgens vertrekken al die pakketten - het zijn er zesduizend - in een konvooi van vier vrachtwagens richting Bogo, een noordelijke stad op het eiland Cebu. Het uiteindelijke doel ligt zo'n 45 kilometer verderop, aan de overkant van het water. Daar, op het kleine eiland Bantayan, is het dodental weliswaar beperkt gebleven, maar de behoefte aan eten en schoon drinkwater is groot. 'Die noordelijke eilandjes worden bijna niet genoemd. Dat was voor ons de motivatie om juist daarheen te gaan', zegt Kyriakopoulos.

Niets doen is geen optie, vindt hij. 'Dat zou echt onmenselijk zijn. Het is hier heel erg. Gelukkig beseft iedereen dat. Kerken, scholen, universiteiten - iedereen is bezig met hulpverlening.' Ook de expats van Cebu staken de koppen bij elkaar. Binnen enkele dagen hadden ze vier vrachtwagens geregeld. Kyriakopoulos ging de supermarkten van Cebu langs om water en voedsel in te slaan. Daarnaast wist hij nog een generator op de kop te tikken, die naar een lokaal ziekenhuis wordt gebracht zodat doktoren niet bij het vale licht van hoofdlampjes hun operaties moeten uitvoeren.

Voor zijn actie heeft Kyriakopoulos ongeveer 12.000 euro binnengehaald. 'Dat ging heel soepel. De donaties stromen nog altijd binnen. Zowel van de Nederlanders, Duitsers en Canadezen. We zijn van plan om nog vier, vijf keer terug te gaan naar Bantayan. En misschien brengen we ook nog een bezoek aan het eiland Leyte.'

De restanten van een huis op het eiland Bantayan. Beeld epa
De restanten van een huis op het eiland Bantayan.Beeld epa

'Situatie verandert met het uur'
De tocht naar Bantayan zal wellicht wat minder soepel verlopen dan het werven van donaties. De infrastructuur heeft door de storm flink wat schade opgelopen, nog niet gesproken over de vele bomen en andere voorwerpen die de wegen blokkeren. 'We weten nog niet hoe ver we komen', aldus Kyriakopoulos. 'Het weer en de situatie kan elk uur veranderen, dus we kunnen niet echt vooruit plannen.' Als de berichtgeving klopt dan gaan er vanaf morgenochtend voor het eerst weer boten van Cebu naar Bantayan, al blijft ook dat tot het laatste moment in ongewisse.

Op één ding hebben Panny en zijn team zich wel kunnen voorbereiden: plunderaars. 'Na berichten dat er veel wanhopige mensen langs de wegen lopen die vrachtwagens bestormen, hebben we politie-escort geregeld. Er reizen acht agenten met ons mee: vier op de motor en nog eens vier in de vrachtwagens. We willen toch veilig op onze bestemming aankomen.' Dat is ook meteen de reden dat ze 's nachts gaan rijden. Dat wordt veiligers geacht dan overdag.

Wanneer hij weer 'gewoon' aan het werk kan? Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn. 'Daar heb ik eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht', zegt Kyriakopoulos dan. 'Op dit moment ligt mijn focus heel ergens anders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden