Nederlandse EP'ers kiezen voor het eerst 'zware' commissies

De 26 Nederlandse afgevaardigden in Brussel hebben dit jaar gebroken met het verleden door plekken te veroveren in overwegend 'zware' commissies op de terreinen economie, werkgelegenheid, landbouw en handel. In de afgelopen twee decennia was Nederland juist ondervertegenwoordigd in deze commissies, concludeert onderzoeker Arco Timmermans van de Universiteit Leiden.

Joost de Vries
De plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg. Beeld epa
De plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld epa

Nog in de campagne voor de Europese verkiezingen provoceerde premier Rutte de PvdA door het takenlijstje van de EU te vernauwen tot meer markt en minder regels. Nederland moet vooral economisch profiteren van de Europese samenwerking, betoogde hij. Die zienswijze ging de sociaal-democraat Samsom te kort door de bocht. Nu ziet het er echter naar uit dat de kersverse Europarlementariërs Ruttes advies ter harte hebben genomen.

In tegenstelling tot voorgaande termijnen, hebben de 26 Nederlandse MEP's (member of European parliament) veelal gekozen voor posities in commissies op de terreinen economie en monetaire zaken, werkgelegenheid, begroting, landbouw, visserij en handel. Vrijwel alle in Brussel vertegenwoordigde Nederlandse partijen hebben een of meer parlementariërs in deze op materiële belangen gerichte commissies.

De nieuwe Nederlandse commissieverdeling is een trendbreuk. Hoogleraar Public Affairs Arco Timmermans analyseerde de commissiekeuze van Nederlandse Europarlementariërs tussen 1979 en nu. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken keek hij naar de Nederlandse vertegenwoordiging in 'commissies op economisch terrein'. Uit zijn analyse blijkt dat Nederlanders sinds eind jaren negentig steevast vaker kozen voor zaken als milieu, buitenland, gendergelijkheid en burgerlijke vrijheden.

Uitzondering
De twee MEP's van GroenLinks vormen dit keer een uitzondering met hun keuze voor milieu en burgerlijke vrijheden, echter wel in lijn met het groene en sociale programma van hun partij. Opvallend: drie van de vier PVV'ers in Brussel gaan zich roeren in commissies voor buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, rechten van de vrouw en burgerlijke vrijheden, 'lichtere commissies' in de selectie van Timmermans. Alleen PVV'er Olaf Stuger veroverde een plek in de 'relevante' commissie regionale ontwikkeling. Hier wordt onder andere gedebatteerd over de verdeling van subsidie onder de lidstaten.

De drie grootste EU-lidstaten, Duitsland, Engeland en Frankrijk, kiezen steevast nadrukkelijk voor economisch relevante commissies. Deze landen waren de afgelopen termijnen meestal oververtegenwoordigd met relatief veel Europarlementariërs in 'zware' commissies. Nederland daarentegen had bijvoorbeeld lange tijd, als enige van de Europese landen met een kustlijn, geen parlementariër in de commissie visserij.

Grootste verschuiving
De balans is hersteld, concludeert Timmermans. Iets meer dan de helft van de Nederlandse commissieplekken heeft nu betrekking op economisch relevante terreinen. Hij ziet de grootste verschuiving tussen internationale handel en economische zaken enerzijds en rechten van de vrouw en cultuur anderzijds. Nu kiezen Nederlandse MEP's overwegend voor handel en economie. 'Het Nederlandse bootje helt nu helemaal over naar de andere kant.'

Timmermans geeft toe dat de onderverdeling tussen 'zware' en 'lichte' commissies afhankelijk is van wie de vraag stelt. Hij kreeg van het ministerie van Economische Zaken de opdracht te kijken naar commissies op vooral economisch terrein. Hij schaarde bijvoorbeeld de commissies milieu en buitenland daar niet onder, omdat het directe Nederlandse economisch belang daar minder evident zou zijn. Wederom is Nederland ook in deze commissies goed vertegenwoordigd met dit keer respectievelijk drie en vier parlementariërs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden