Nederlandse economie plots gezond dankzij rekentruc EU

Brussel snoert eurosceptici op 1 september de mond. Dan laten de 'ongekozen bureaucraten' de Nederlandse economie met 3 tot 4 procent groeien. In één dag. Als bonus duikt het tekort op de overheidsbegroting onder de Europese 3 procentseis en knapt ook de staatsschuld flink op. En het kabinet hoeft er niets voor te doen

Het statistisch orgaan van de EU, Eurostat, maakte vorige week bekend dat het het bbp voor alle 28 EU-lidstaten anders gaat berekenen.Beeld anp

Kwestie van een andere definitie voor bruto binnenlands product, het bedrag in miljarden euro's dat, huiselijk gezegd, de omvang van de economie aangeeft. Het statistische orgaan van de EU, Eurostat, maakte vorige week bekend dat het dat bbp voor alle 28 EU-lidstaten anders gaat berekenen. De hele economie van de Europese Unie groeit daardoor 2,4 procent, met één pennenstreek.

De definitie van wat Eurostat het Gross Domestic Product noemt is twintig jaar oud en aan vervanging toe. Want in die tijd is veel veranderd, vooral door internet.

Andere waardering
Veruit de belangrijkste aanpassing is dat Eurostat geld dat gaat naar onderzoek en ontwikkeling anders waardeert. De Brusselse rekenmeesters zien dat voortaan niet meer als een uitgave, maar als een investering. Dat gooit het Europese bbp met bijna 2 procent omhoog. Het kopen van wapens ziet Eurostat overigens voortaan ook als investering: plus 0,1 procent bbp.

Dat bbp vormt het hart van alle economische statistische cijfers. Per slot worden overheidstekort en staatsschuld daarin uitgedrukt, als percentage. Als het bbp groter wordt, door echte groei of een statistische ingreep, wordt alles wat daarvan een percentage is vanzelf kleiner. Het zijn twee percentages waarop de eurocommissaris Olli Rehn Nederland, op eigen verzoek, afrekent.

Zo ook in september dit jaar. Dan groeit de Nederlandse economie op papier, voor Brussel, met tussen de circa 18 en 24 miljard euro. Het tekort en de schuld blijft in euro's gelijk. Maar in procenten dalen ze. Voor dit jaar maakt dat niet veel uit, want Rehn was al akkoord met een tekort dat groter is dan het toegestane maximum van 3 procent. Het zou 3,3 zijn, maar wordt 3,2 procent.

Explosieve economische groei
Het verwachte tekort van 2015 was penibel, net op of boven de 3,0 procent. Door de explosieve economische groei van 1 september 2014 wordt het tekort volgend jaar 2,9 procent.

De maximale staatsschuld moet eigenlijk 60 procent van het bbp zijn. Weinig eurolanden halen dat. Tot de crisis van 2008 zat Nederland er ruim onder, maar dit en volgend jaar stond een percentage van bijna 77 in de sterren. En ook niet goed: die schuld lijkt te stijgen. Maar daling is wat 'Brussel' eist.

Dat treft, want door de nieuwe definitie van de omvang van de Nederlandse economie daalt die schuld inderdaad. Naar 74 procent. Wat het kabinet vanaf 2015 wel te doen staat is die daling vast te houden. Dus minder lenen en meer schuld aflossen. Dat moet lukken. Per slot krijgt de economie en daarmee het zelfvertrouwen in september een stevige boost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden