Nederlandse economie niet langer onder verscherpt Europees toezicht

Het Nederlandse begrotingsbeleid hoeft niet langer onder verscherpt toezicht van Brussel. De Volkskrant schreef dit vrijdag al, de Europese Commissie heeft het nieuws vandaag officieel bevestigd. Nederland kwam eind 2009 onder dat toezicht te staan omdat het begrotingstekort hoger was dan de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product.

null Beeld anp
Beeld anp

Het kabinet kreeg aanvankelijk drie jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Door tegenzittende economische groei in Europa kreeg Nederland vorig jaar een jaar uitstel. Door bezuinigingen en hervormingen werd het tekort onder de norm teruggebracht.

Nederland wist het tekort terug te dringen van 5,6 procent in 2009 tot 2,5 procent in 2013, becijfert Brussel. Ook voor dit jaar en in 2015 zal het tekort onder de Europese norm uitkomen; daarom is het niet langer nodig dat Nederland onder verscherpt toezicht staat.

Geen verassing voor Dijsselbloem
Dat Nederland van het strafbankje komt, is geen grote verrassing. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) had hier al eerder op gezinspeeld.

Net als Nederland mogen ook België, Slowakije, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken van het Europese strafbankje af. Er blijven elf landen, onder meer Frankrijk en Spanje, nog wel onder verscherpt toezicht van Brussel. Tijdens het dieptepunt van de crisis, in de lente van 2011, zaten 24 landen op het strafbankje.

In de aanbevelingen benadrukte Brussel verder dat in vrijwel alle landen dit jaar sprake zal zijn van economische groei. Alleen in Cyprus en Kroatië wordt nog krimp verwacht. Ook de werkloosheid neemt langzaam af. Verscheidene landen moeten van de commissie nog wel hun schuldenlasten flink naar beneden bijstellen. Dat geldt met name voor België, Ierland, Griekenland, Spanje, Italië, Cyprus en Portugal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden