NieuwsEconomie

Nederlandse economie niet gegroeid in het eerste kwartaal

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal gegroeid noch gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste berekening die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepresenteerd.

Redactie
Terrassen bij de Nieuwmarkt in Amsterdam. Bij de horeca kwam juist wel meer binnen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, toen nog een harde lockdown gold. Beeld ANP
Terrassen bij de Nieuwmarkt in Amsterdam. Bij de horeca kwam juist wel meer binnen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, toen nog een harde lockdown gold.Beeld ANP

In de voorgaande drie kwartalen was er nog wel sprake van duidelijke groei. Onder meer de Nederlandse export en import namen het afgelopen kwartaal af, vermoedelijk als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Europese Unie voerde diverse export- en importverboden in tegen Rusland als vergelding voor de inval in het buurland.

De overheid gaf daarnaast 4 procent minder uit aan salarissen, goederen en diensten dan in het vierde kwartaal van 2021. Een precieze reden geeft het CBS niet, maar in de laatste drie maanden van vorig jaar ging er nog veel geld naar coronatest- en priklocaties van de GGD. Krimp in onder andere de zorgsector drukte volgens het statistiekbureau sterk op het bruto binnenlands product (bbp).

Naast de overheid gaven ook huishoudens niet meer uit dan voorheen, hoewel de maatschappij weer van het slot ging. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar gaven ze zelfs 0,1 procent minder uit. Vergeleken met eenzelfde periode vorig jaar groeide de Nederlandse economie wel met 7 procent.

In het hele eerste kwartaal van 2021 gold nog een harde lockdown, met strenge beperkingen voor onder meer restaurants, sportscholen en de cultuur- en recreatiesector. Door het aflopen van de strenge coronamaatregelen eind januari kwam er bij die sectoren meer geld binnen in het afgelopen kwartaal, concludeert het CBS. Consumenten gaven daarnaast meer geld uit aan kleding en woninginrichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden