NieuwsNederlandse en Belgische economie

Nederlandse economie kromp tijdens lockdown minder sterk dan Belgische

De economieën van Nederland en België verschillen niet zoveel van elkaar, maar de manier waarop beide landen de pandemie te lijf gingen wel. De zachte lockdown-aanpak van de Nederlanders en de grotere ervaring met thuiswerken dempten hier de klap, die in België veel harder aankwam.

In de maanden april, mei en juni kromp de Nederlandse economie met 9,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In België was dat 14,5 procent. Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
In de maanden april, mei en juni kromp de Nederlandse economie met 9,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In België was dat 14,5 procent.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

De Nederlandse economie kromp tijdens het dieptepunt van de lockdown minder sterk dan de (vergelijkbare) Belgische economie. Minder strenge maatregelen, maar ook de ruimere ervaring met thuiswerken droegen bij aan dat Nederlandse voordeel. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van vergelijkend onderzoek.

Het tweede kwartaal van dit jaar – de maanden april, mei en juni – was het zwaartepunt van de lockdown. Zo waren onder meer de cafés en restaurants gesloten en was thuiswerken de norm. In die periode kromp de economie in Nederland met 9,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In België was dat 14,5 procent. Internationaal gezien vielen die cijfers nog mee. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Spanje werden verliezen genoteerd tot ruim 20 procent.

Het verschil tussen Nederland en België noemt het CBS opvallend. Beide landen hebben een kleine en open economie met een relatief grote export- en dienstensector. Daarbinnen spelen zakelijke en financiële dienstverleners een prominente rol. De grootste verschillen waren zichtbaar in onder meer de bouw- en de winkelsector.

Bouw

In de Nederlandse bouw kon na overleg tussen werkgeversorganisaties, de overheid en de vakbonden grotendeels worden doorgewerkt. Beperkende maatregelen waren niet meer dan een advies. Een ‘doorwerkprotocol’ voorzag onder meer in een toezichthouder op de bouwplaats. In België moesten bouwbedrijven waar geen afstand kon worden gehouden de deuren sluiten. Pas vanaf 4 mei mocht er in België weer gebouwd worden waar het niet mogelijk was om afstand te houden – maar wel verplicht met een mondkapje.

Ook in de winkelsector was zo’n verschil zichtbaar. In België waren vanaf 17 maart alle niet-essentiële winkels gesloten. Pas op 11 mei gingen alle winkels in België weer open – voor bouwmarkten was dat 18 april. In Nederland mochten alle winkels openblijven, mits ze zich aan de maatregelen hielden. Nederlandse bouwmarkten draaiden in die periode topomzetten, met dank aan de thuisklussers.

In Nederland had de industrie weinig moeite met het implementeren van de afstandsmaatregelen, noteert het CBS. In België sloten veel fabrieken wél de deuren. Ook een gebrek aan onderdelen speelde een rol. Vanaf 4 mei mochten Belgische industriële bedrijven waar geen afstand kon worden gehouden de deuren weer openen, maar dan wel met een mondkapjesplicht.

Flexibele schil

De werkloosheid steeg wel sneller in Nederland. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens het CBS de grotere ‘flexibele schil’ van Nederlandse bedrijven. Losse krachten konden makkelijk niet meer worden opgeroepen. De werkloosheid was in Nederland eind juni nog wel lager dan in België.

Meer ervaring met thuiswerken bleek een pre tijdens de lockdown. In de Nederlandse financiële sector bijvoorbeeld werkte bijna de helft van de medewerkers al minstens een keer per week thuis. In België was dit nog geen kwart van de medewerkers.

Ondanks de strengere maatregelen is België tot nu toe zwaarder getroffen door het coronavirus dan Nederland, blijkt uit cijfers van RIVM en het Belgische Sciensano. Beide landen waren in het voorjaar coronabrandhaarden, en zijn dat nu weer, maar in België stierven bijna 900 personen per miljoen inwoners aan covid-19, in Nederland minder dan 400 volgens de officiële cijfers. De werkelijke sterfte is in Nederland een stuk hoger, doordat hier in tegenstelling tot in België alleen overledenen worden meegeteld bij wie het virus met een test is vastgesteld. Ook als met deze discrepantie rekening wordt gehouden stierven er bij de zuiderburen meer mensen aan het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden