Nederlandse economie groter

De Nederlandse economie is in een klap een stuk groter geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zijn rekenmethode gewijzigd. Daardoor tellen nu ook uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en de omzetten in de drugshandel mee in het bruto binnenlands product (bbp).

AMSTERDAM - Het CBS heeft voor het 'testjaar' 2010 alle belangrijke economische kengetallen herberekend volgens de nieuwe methodiek. De omvang van de economie blijkt dat jaar niet 587 miljard euro te zijn geweest, zoals het CBS eerder had gerapporteerd, maar 632 miljard euro. Dat is een verschil van 44,7 miljard euro oftewel 7,6 procent.


Het CBS gaat de cijfers van andere jaren (vanaf 1990) de komende maanden ook met terugwerkende kracht aanpassen. Die herzieningen tot en met het eerste kwartaal van 2014 worden in juni bekendgemaakt.


De wijziging van de rekenmethode is afgedwongen door nieuwe internationale richtlijnen. Alle nationale statistische bureaus die officiële economische statistieken publiceren moeten zich aan deze richtlijn conformeren. Alleen als landen wereldwijd dezelfde rekenmethode gebruiken, zijn de statistieken onderling vergelijkbaar.


De internationaal voorgeschreven rekenmethode en definities worden geregeld herzien. Eerder gebeurde dat in 2001, 1995, 1987 en 1977. Deze revisies waarborgen dat de cijfers een goede weergave blijven van de economische werkelijkheid. Deze keer is bijvoorbeeld de definitie van internationale handel aangepast. Voorheen was daar sprake van zodra een goed een landsgrens passeerde. 'Als gevolg van de globalisering geeft die definitie een vertekend beeld', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. 'Productieketens worden steeds meer opgeknipt. Een bedrijf maakt bijvoorbeeld halffabrikaten in China die in Nederland verder worden bewerkt. Volgens de oude definitie was dat handel, terwijl het goed niet van eigenaar wisselde. Vanaf nu is het pas handel als er eigendomsoverdracht plaatsvindt.'


De economische opbrengst van criminele activiteiten als drugshandel, smokkel en illegale prostitutie telt voortaan ook mee. Deze droegen in 2010 22,4 miljard euro bij aan het bbp.


Van de bbp-toename van 7,6 procent is 3,0 procent te danken aan de nieuwe rekenmethode. De rest van de stijging is het gevolg van betere bronnen. Zo heeft het CBS nu de beschikking over betere gegevens van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Omdat de statistici steeds meer zien en tellen, stijgt het bbp. Bij de voorgaande revisies was dat ook steeds het geval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden