Nederlandse 'dwangarbeider' naar Europees Hof

Een bijstandsgerechtigde uit Amsterdam stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat hij vindt dat de gemeente hem heeft gedwongen deel te nemen aan een re-integratietraject.

Omdat de man dit weigerde, werd hij gekort op zijn uitkering, meldt de Vereniging Bijstandsbond Amsterdam vrijdag. De man weigerde het reïntegratietraject omdat hij al een stageplek gevonden had met uitzicht op betaald werk. Een verantwoordelijke voor het traject zou dit niet in een rapport en besluitprocedure hebben opgenomen.

Dwangarbeid

De Centrale Raad van Beroep kenschetste het traject als 'werk in broeikassen onder een strak arbeidsregime', meldt de bijstandsbond. De raad besloot in februari dat de man verplichte arbeid was opgelegd, maar dat dit in dit geval niet verboden is.

De advocaat van de bijstandsgerechtigde sprak van 'dwangarbeid of verplichte arbeid' en meent dat dit in strijd is met het Europees verdrag van de Rechten van de Mens. Volgens de bijstandsbond kan de rechtsgang gevolgen hebben voor 32 gemeenten waar de trajecten ook worden aangeboden en de beloning onder het wettelijk minimumloon ligt.

Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden