Nederlandse documentaristen sterk vertegenwoordigd op IDFA

De zevende editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, die van 7 tot en met 15 december in De Balie, het Alfa-theater, City en het Filmmuseum gehouden wordt, is in omvang weer groter dan voorgaande jaren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In het competitieprogramma zijn drie Nederlandse films opgenomen, Verhalen van een rivier van Petra Lataster-Czisch, Solo, de wet van de favela van Jos de Putter en Domweg gelukkig van Albert Wulffers en Péter Forgács.

De organisatoren zijn afgestapt van het principe dat alleen Nederlandse premières in aanmerking kunnen komen voor de competitie. Verhalen van een rivier won eerder dit jaar het Gouden Kalf voor beste documentaire en Solo, de wet van de favela was vorige week op tv te zien.

Een jury zal aan de beste film uit de competitie de Joris Ivens Award en en bedrag van tienduizend gulden toekennen. In de jury hebben zitting Sonja de Leeuw, docent aan de Rijksuniversiteit Utrecht, Norma Marcos, Palestijns filmmaakster, Erik Barnouw, Amerikaanse documentairekenner van Nederlandse komaf, De Poolse publicist Andrej Kolodynski en Lionel Ngankane, Zuidafrikaanse filmmaker en schrijver.

Het Filmmuseum stelde een programma samen van recentelijk gerestaureerde nitraatfilms van Joris Ivens. Ivens' weduwe Marceline Loridan maakte bezwaar tegen de selectie van het Filmmuseum, maar stemde alsnog in met de vertoning van Ivens' vroege werk toen de organisatie zich bereid verklaarde het programma uit te breiden met enkele films van haar keuze.

Jaarlijks presenteert een befaamd documentarist zijn toptien van documentaires. Johan van der Keuken kon zich dit jaar niet beperken tot dat aantal en stelde een ruimer pakket samen met films van ondermeer Robert Frank, Chris Marker, Abba Kiarostami, Kees Hin, Alain Resnais en Kira Moeratova.

Bovendien vertoont het IDFA een retrospectief van negentien films van Van der Keuken. Ter nagedachtenis van de eerder dit jaar overleden Roelof Kiers worden drie van zijn films vertoond, waaronder Indonesia Merdeka!

Een nieuw programma-onderdeel is Reflecting Images, waarin films zijn ondergebracht die om diverse redenen buiten de competitie vielen. Focus Poland is een uitgebreid programma met merendeels korte Poolse documentaires van na de Tweede Wereldoorlog tot heden. Highlights of the Lowlands is het vaste onderdeel met recente Nederlandse films. De filmvertoningen worden omlijst door talkshows en forumgesprekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden