Nederlandse commando’s slaags met Taliban in Uruzgan

Nederlandse commando’s hebben donderdag een vuurgevecht geleverd in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daarbij hebben Apache-gevechtshelikopters enkele Hellfire-raketten afgevuurd op een huis....

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Het vuurgevecht vond plaats in de Baluchivallei, twaalf kilometer ten noorden van Kamp Holland, nadat een patrouille enkele Taliban-strijders ontdekte en uit hun radioverkeer opmaakte dat een aanval werd voorbereid.

Tijdens het gevecht dat daarop volgde, schoten de commando’s met .50-mitrailleurs en mortieren en vroegen ze om luchtsteun toen de strijders zich verschansten in een qala, een Afghaans huis van klei met een hoge omheining.

Na de raketaanval vonden de verkenners geen doden en gewonden in het huis en vervolgden ze hun weg noordwaarts. De Baluchivallei verbindt de belangrijke districten Tarin Kowt en Chora, waar Nederlanders ook veel projecten hebben opgezet. De meeste patrouilles richting Chora rijden uit veiligheidsoverwegingen om. ‘We zoeken de problemen niet op’, aldus een woordvoerder.

Bij de ingang van de vallei hebben de Nederlanders een patrouillepost gebouwd om de veiligheid van de bevolking daar beter te kunnen waarborgen. Deze zogeheten multifunctionele qala is permanent bezet door Nederlandse en Afghaanse soldaten.

De patrouillepost, genaamd Poentjak, wordt geregeld onder vuur genomen door Taliban-strijders. Sinds de inrichting begin december is de post diverse malen beschoten. Daarbij zijn enkele militairen lichtgewond geraakt. De militaire leiding in Uruzgan vindt de post essentieel en is niet van plan te vertrekken.

Daarnaast rijden verkenningseenheden geregeld door de vallei. Dat leverde vorige week nog twee vuurgevechten op. Een half jaar geleden vond in de vallei een tiendaags offensief plaats, omdat Kamp Holland werd bedreigd. Sindsdien is de vallei weer geïnfiltreerd door Taliban-strijders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden