Nederlandse commando's hadden jarenlang training op onveilige schietbaan

Commando’s van Nederlandse antiterreureenheden hebben jarenlang onder ongezonde omstandigheden schiettraining gehad op een schietbaan waarvoor al in 2015 is gewaarschuwd door de arbodienst van Defensie. Dat meldt actualiteitenrubriek Nieuwsuur na inzage in een vertrouwelijk onderzoeksrapport van het ministerie van Defensie over de schietbaan, Het Markiezaat in Bergen op Zoom. 

Nederlandse commando's houden in Bergen-Hohne een schietoefening. Beeld anp

Commando’s die op Het Markiezaat trainden, hebben geklaagd over misselijkheid en hoofdpijn als gevolg van schietgassen die bij de training vrijkwamen. Na inspectie door het ministerie bleek dat de gassen onvoldoende werden afgedreven door een gebrekkige afzuiginstallatie. Het gaat om onder meer de stoffen zink, lood en stikstofmonoxide.

‘Tijdens en na de schiettrainingen hadden de commando’s enkele dagen last van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven’, zegt advocaat Michael Ruperti, die meerdere commando’s bijstaat. ‘Er kwam ook zwarte troep uit hun neus. Op de lange termijn is er potentieel ernstige schade.’

Tot drie keer toe is intern geadviseerd om geen, of minder, schiettrainingen te houden op Het Markiezaat. In 2015 schreef de arbodienst: ‘Het wordt sterk aanbevolen om deze drie banen (van 25 en 50 meter, red.) niet langer te gebruiken.’ Een jaar later adviseerde de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) om het aantal trainingen op de schietbaan terug te draaien. 

Volgens Defensie zouden er in die periode verbeteringen aan de afzuiginstallatie zijn doorgevoerd. Toch verscheen begin 2018 een interne nota waarin stond dat ‘om geen enkel gezondheidsrisico te lopen is besloten de baan niet meer te gebruiken’.

Commando’s laten Nieuwsuur weten niks te hebben gemerkt van de adviezen of verbeteringen aan de afzuiginstallatie. De trainingen bleven in dezelfde frequentie doorgaan. Pas op 19 september van dit jaar werd een ‘voorlopig schietgebod’ aangekondigd.

Defensie denkt dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ is dat blootstelling aan de gassen blijvende schade zal opleveren. Het laat nu onderzoeken waarom de schiettrainingen niet zijn gestopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden