Nederlandse coffeeshopbaas in Thaise cel moet van rechter in Nederland worden gehoord als getuige

De Brabantse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven, die in Thailand een celstraf van 103 jaar uitzit, moet in Nederland worden gehoord als getuige. Dat heeft de rechter-commissaris deze week besloten in de civiele procedure die zijn advocaten tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen.

Gerard Spong (R), advocaat van voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven, laat in coffeeshop The Grass Company een delegatie van Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt. Beeld anp

Advocaat Gerard Spong hoopt dat Van Laarhoven door de beslissing zo snel mogelijk naar Nederland kan komen voor het verhoor. De Nederlandse staat moet de beschikking aan Thaise autoriteiten voorleggen. 'Dan is het afwachten of ze Van Laarhoven op het vliegtuig hierheen zetten', aldus Spong.

Van Laarhoven was een geslaagde coffeeshopondernemer die met een aantal legale coffeeshops in Tilburg en Den Bosch onder de naam The Grass Company miljoenen had verdiend. Met het geld dat hij in dertig jaar had verkregen, wilde hij in 2011 met zijn Thaise vrouw in Thailand gaan genieten van zijn pensioen. In plaats daarvan werd hij in Thailand opgepakt en veroordeeld wegens het witwassen van drugsgeld. Ook zijn vrouw kreeg een celstraf van 9 jaar. Ze zitten inmiddels beide ruim 2,5 jaar onder zware omstandigheden vast.

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Beeld Justiceforjohan.nl

Verzoek van Nederlandse justitie

De softdrugsondernemer begon vervolgens een civiele zaak tegen de Nederlandse staat om aan te tonen dat hij er was ingeluisd. In die zaak is nu besloten dat Van Laarhoven en zijn vrouw zelf als getuige kunnen worden gehoord. Het Openbaar Ministerie heeft altijd gesteld dat de Thaise autoriteiten op eigen initiatief een strafrechtelijk onderzoek waren begonnen. Later bleek dat de Nederlandse justitie de Thaise autoriteiten verzocht had een eigen onderzoek naar Van Laarhoven te starten. Daarna werd hij opgepakt en veroordeeld.

De advocaten van Van Laarhoven proberen hem al tijden naar Nederland te krijgen, als verdachte in zijn eigen strafzaak en als getuige in de zaken tegen zijn medeverdachten. Die zaak draait om de verdenking van de overtreding van de opiumwet, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Zo zouden in de coffeeshops van Van Laarhoven vaak veel meer softdrugs hebben gelegen dan volgens de wet is toegestaan. Ook zou hij hebben gesjoemeld met zijn financiën. Justitie vermoedt dat Van Laarhoven met zijn drugsgeld onroerend goed en luxegoederen heeft gekocht in Thailand. Die zaak loopt nog.

Advocaat Spong hoopt dat het Openbaar Ministerie bij de Thaise autoriteiten nu ook een verzoek wil doen om Van Laarhoven als verdachte te kunnen horen in Nederland. 'Dan zijn er twee redenen voor de Thaise autoriteiten om hem hierheen te sturen, als getuige en als verdachte.'

Advocaten Sidney Smeets (L) en Gerard Spong (2R) komen aan bij de rechtbank voorafgaand aan een rechtszaak tegen de voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven Beeld anp

Lees ook:

In 2016 bezocht Volkskrantverslaggever Tom Kreling coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in zijn Thaise cel. Lees hier de reportage.

In 2015 schreef Van Laarhoven nog een opiniestuk in de Volkskrant, waarin hij opriep de bevoorrading van coffeeshops beter te regelen: 'De achterdeur reguleren maakt in één klap een einde aan alle schimmigheid die nog onterecht rond coffeeshops hangt'.

Nederland erkent doorslaggevende rol in Thaise straf voor coffeeshopboer

Nederland vroeg Thailand expliciet om onderzoek naar coffeeshopboer Van Laarhoven

Nationale Ombudsman buigt zich over zaak gevangen coffeeshopbaas in Thailand

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden