Nederlandse cineasten vrezen Ruttes hakbijl

‘Meer dan ooit moeten we sámen vechten voor het geheel. Samen staan voor de Nederlandse film.’ De dertigste editie van het Nederlandse Film Festival is gisteravond in de Utrechtse Schouwburg geopend met het animo van een partijdag.

Kersvers directeur Willemien van Aalst, die het stokje overnam van Doreen Boonekamp, riep voorafgaand aan de première van Tirza in haar speech de aanwezigen op tot eenheid. ‘Het is van groot belang dat de sector zich niet laat verdelen.’

Niet dat de Nederlandse film er slecht voorstaat. Bezoekersaantallen stegen het afgelopen jaar naar recordhoogtes (recettes over 2009: 27 miljoen euro), en de Nederlandse film maakte een fors deel uit van de omzet (17,4 procent). Maar daar de Nederlandse filmindustrie bestaat bij de gratie van overheidssubsidie, zit de angst er diep in. Hakt het nieuwe kabinet straks ook in cinema? Of komen er eindelijk belastingvoordelen zoals in naburige landen? Van Aalst: ‘Nederlandse films reflecteren de tijdgeest en vertellen iets over onszelf. Dat is een groot goed, dat we moeten koesteren.’

Bediscussieerd

Of de hedendaagse Nederlandse cinema inderdaad voldoende de Nederlandse cultuur weerspiegelt, zal tijdens het tiendaagse festival herhaaldelijk bediscussieerd worden, in het Spiegel van Holland-programma.

Vermoedelijk krijgt het debat een injectie als, halverwege, de uitkomst wordt gepresenteerd van het onderzoek naar de Nederlandse arthousefilms, een initiatief van het Binger Filmlab en IDTV Film-producent Frans van Gestel (Joy, R U There). Die wilden weten waarom de bioscoopbezoeker wegloopt voor de Nederlandse artistieke film. Die vraag speelt extra nu de Nederlandse publieksfilm al jaren sterk aan populariteit wint.

Naast Tirza, de literatuurverfilming van Rudolf van den Berg, kent het festival premières van publieks- en arthousefilms, waaronder het moorddrama Schemer van Hanro Smitsman, en Majesteit van Peter de Baan, waarin koningin Beatrix met haar bestaan worstelt. In Utrecht dit jaar ook opvallend veel documentaires. Janine, het portret van stervioliste Janine Jansen, deed vooraf al wat stof opwaaien. Het onderwerp zelf, in de film dicht bij een burn-out, is inmiddels officieel ingestort. Of ze bij de feestelijke première aanwezig zal zijn is onbekend.

Anneke Blok

Gast van het jaar is actrice Anneke Blok (Alles is liefde, Tiramisu), die haar kostuumontwerpers in het zonnetje zal zetten. Hun bijdrage aan een rol wordt vaak over het hoofd gezien. Ook bedong ze een expositie van het werk van de stillsfotograaf Jaap Vrenegoor, die bij vrijwel elke Nederlandse film op de rol staat. Ook Anton Corbijn, regisseur van The American, doet het festival nog even aan, om zijn voor TNT Post gefotografeerde filmpostzegel te dopen. Daarop moeten 30 beeldjes van Carice van Houten de sensatie bieden van een filmshot van één seconde.

Tijdens de opening kreeg Daan Bakker de prijs van de stad Utrecht voor zijn korte debuut Bukowski. Het festival sluit volgende week vrijdag traditiegetrouw af met het verdelen van de Gouden Kalveren, tijdens de gala-avond in de Utrechtse Schouwburg. De jury staat dit jaar onder leiding van oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes.

Bij de opening van het Nederlands Filmfestival, woensdagavond in Utrecht, poseert de cast van Tirza. Van links af: Nasrdin Dchar,Sylvia Hoeks, Keitumetse Matlabo, regisseur Rudolf van den Berg en Johanna ter Steege. De film ging woensdag in premiÿre (Raymond Rutting / de Volkskrant) Beeld null
Bij de opening van het Nederlands Filmfestival, woensdagavond in Utrecht, poseert de cast van Tirza. Van links af: Nasrdin Dchar,Sylvia Hoeks, Keitumetse Matlabo, regisseur Rudolf van den Berg en Johanna ter Steege. De film ging woensdag in premiÿre (Raymond Rutting / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden