Nederlandse chauffeurs ook in actie

Op vijf Nederlandse snelwegen hebben zelfstandige vrachtwagenchauffeurs maandag blokkades opgeworpen uit onvrede over de hoge dieselprijzen. Files tot een lengte van elf kilometer waren het gevolg....

Minister Netelenbos van Verkeer heeft de oliemaatschappijen maandagavond opgeroepen tot een prijsverlaging van de diesel. Zij is van mening dat de dieselprijs te hoog is en dat Nederland uit de pas loopt met de rest van Europa.

Nederland deint mee op de golf van blokkades die momenteel in Europa worden opgeworpen. Ook in België en Groot-Brittanië geeft de transportsector middels dergelijke acties uiting aan zijn ongenoegen over de hoogte van de dieselprijzen. In Frankrijk kwamen afgelopen weekeinde de blokkades bij olieraffinaderijen en oliedepots tot een einde.

De Nederlandse acties begonnen maandag rond het middaguur op de A 16 bij Moerdijk. Drie chauffeurs blokkeerden met hun vrachtwagens de snelweg. In korte tijd ontstond een file van elf kilometer.

Hun initiatief werd nagevolgd op de A 12 bij Maarsbergen, de A 1 tussen Barneveld en Apeldoorn, de A 73 bij Beuningen en de A 15 bij Valburg. Omstreeks zeven uur 's avonds waren alle blokkades opgeheven.

Shell kondigde gistermiddag een prijsverhoging voor diesel aan met vier cent tot fl 2,03. De prijs van benzine gaat woensdag met 2 cent omlaag. Euro ongelood komt uit op fl 2,67. Super plus doet aan de pomp fl 2,81.

De Vereniging Eigen Rijders Nederland, de organisatie Transport en Logistiek Nederland en het Koninklijk Nederlands Vervoer zeiden gisteren de acties niet goed te keuren, maar er wel begrip voor te hebben. Voor komende vrijdag hebben de vervoersorganisaties zelf een actie gepland tegen de hoge dieselprijzen. Honderden vrachtwagens uit alle provincies rijden dan in kolonne naar Den Haag om zo een minimale accijnsverlaging van 14 cent per liter af te dwingen.

In Ierland heeft premierB. Ahern zich bereid verklaard tot een ontmoeting, woensdag, met truckers die eveneens actie willen voeren tegen de hoge brandstofprijzen.

De Ierse transportorganisatie IRHA heeft met massale protesten gedreigd op vrijdag en volgende week maandag.

In Groot-Brittannië concentreren de acties tegen de hoge brandstofprijzen zich vooral in Wales en in het noordwesten van het land. Premier Blair sloot maandag uit dat zijn regering de accijnzen op de brandstofprijzen zal verlagen. Britse boeren en vrachtwagenchauffeurs blijven echter actievoeren. Zes van de negen raffinaderijen en vier van de belangrijkste oliedepots waren gisteren geblokkeerd. Ongeveer honderd pompstations in het noordwesten zijn door hun voorraad heen.

In België heeft overleg tussen minister Durant van Verkeer, de transportsector en de vakbonden over compenserende maatregelen maandagmiddag geen concrete toezeggingen opgeleverd. De Waalse vervoersfederatie UPTR, die zo'n dertienhonderd vooral kleinere firma's vertegenwoordigt, riep haar leden op de acties uit te breiden.

De olieprijs is maandag na een aanvankelijke daling uiteindelijk hoger gesloten. Op de eerste handelsdag na de vergadering van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) stond de notering voor een vat Brent-olie voor levering in oktober tegen het eind van de handel op 33,80 dollar. Daarmee werd een vat van 159 liter op de grondstoffentermijnmarkt in Londen ruim een dollar duurder.

En dat terwijl de OPEC zondag in Wenen had besloten de gezamenlijke productie van de lidstaten met 800 duizend vaten per dag op te voeren om de extreem hoge prijzen van dit moment omlaag te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.