Nederlandse boeren kunnen dankzij info uit de ruimte tot op de vierkante meter blijven sproeien

Nederlandse boeren mogen gratis gebruik blijven maken van satellietdata van de overheid. Het ministerie van Economische Zaken stelt 1,4 miljoen euro beschikbaar om door te gaan met de aankoop van satallietdata, schrijft staatssecretaris Van Dam dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld anp

De data helpt boeren te bepalen hoeveel mest, water en bestrijdingsmiddelen nodig zijn om hun gewassen optimaal te laten groeien. 'De gegevens worden bijvoorbeeld gebruikt in sproeiarmen. Die kunnen daardoor precies op de juiste plek de juiste hoeveelheid water sproeien. Dat gaat op de vierkante meter nauwkeurig', zegt Jasper Wamsteker van Netherlands Space Office (NSO).

In theorie kan elke boer de openbare satellietgegevens zelf van het internet plukken en gebruiken. Het lezen van de ruwe satellietdata is alleen zeer ingewikkeld, volgens het ministerie. 'In de regel zullen het daarom vooral kennisinstellingen en gespecialiseerde bedrijven zijn die de data analyseren en omzetten in nuttige informatie die boeren kunnen toepassen in hun bestaande bedrijfsvoering', schrijft het ministerie in een persverklaring.

'In 2013 is de NSO begonnen met ruwe satellietdata beschikbaar te stellen. Dit jaar liep de overeenkomst met de vorige leverancier af. Door de investering van Economische Zaken kunnen we nu weer drie jaar lang satellietbeelden met een hoge resolutie inkopen', zegt Wamsteker. 'Daardoor kunnen Nederlandse bedrijven blijven ontwikkelen en kunnen we een voortrekkersrol spelen in de wereld.'

De huidige data zijn afkomstig van satellieten van het Amerikaanse bedrijf Planet Labs. De satellieten cirkelen op een afstand van 500 tot 900 kilometer in een baan om de aarde. Ze verzamelen informatie over onder andere het vochtgehalte, de bodemkwaliteit en het stikstof- en zetmeelgehalte in het gewas.

De aanschaf van satellietdata is onderdeel van een breder plan dat proeven met zogenoemde precisielandbouw moet versnellen en versterken. Bij precisielandbouw kijkt een boer aan de hand van data naar wat een vierkante meter nodig heeft, in plaats van wat een heel perceel nodig heeft. Het ministerie moedigt dit aan omdat efficiënter en duurzamer is.

Martijn van Dam. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden