Nederlandse bisschoppen: historisch besluit van waar herder

Paus Benedictus XVI heeft zich een waar herder voor de kerk getoond. Hij speelde een niet te onderschatten rol in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat stelt de Nederlandse Bisschoppenconferentie in een maandagmiddag uitgegeven verklaring over het terugtreden van de paus, op 28 februari om 8 uur 's avonds.

Redactie
Paus Benedictus XVI in de Westminster Abbey in Londen Beeld afp
Paus Benedictus XVI in de Westminster Abbey in LondenBeeld afp

'Hij geldt als een van de grootste theologen in de katholieke wereld van de tweede helft van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw. Zijn kennis beperkt zich niet alleen tot de dogmatiek, waarin hij in zijn jonge jaren hoogleraar was, maar strekt zich uit tot het hele terrein van de theologie', schrijven de bisschoppen, die vinden dat de paus zijn grote kennis heeft laten doorklinken in de encyclieken en brieven die hij openbaarde.

De bisschoppen spreken van een 'historisch besluit'. Alleen in 1294 en in 1415 is eerder een paus teruggetreden. Alle andere pausen stierven in het ambt. 'Wij bidden voor paus Benedictus dat hij ook na zijn aftreden rijkelijk door God gezegend mag zijn', wensen de Nederlandse kerkvaderen hem toe.

Hulpbisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem - Amsterdam vergelijkt 'de bijzonder getalenteerde Benedictus' met kluizenaar-paus Coelestinus V, die in 1294 terugtrad. 'Zijn hart trok naar de eenzaamheid en de contemplatie. Zo is onze paus Benedictus een schrijver die gedacht had zich terug te trekken in de stilte om zich helemaal aan de theologie te wijden en toen tot dit hoogste ambt in de kerk werd geroepen.'

Hendriks ontmoette de paus nog in september vorig jaar. 'Toen viel mij op dat zijn gezondheid achteruitging en hij was duidelijk zeer vermoeid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden