Nederlandse bijrol in WK voor gemengde paren

In het WK voor gemengde paren, het eerste onderdeel van de World Bridge Series te Philadelphia, konden de Nederlandse paren geen potten breken. Bep Vriend-Anton Maas gingen in de kwalificatie vliegend van start maar gooiden met een score van 44 procent in de eerste finaleronde de eigen glazen in. Zij bevonden zich onderaan de ranglijst wel in het elitaire gezelschap van kanonnen als Bob Hamman en Zia Mahmood met hun vrouwelijke partners.

Topbridgers uit alle windstreken vormden voor dit WK een partnership met een speelster uit een ander land, dikwijls een Amerikaanse partner. De veelvoudige Italiaanse wereldkampioen Fulvio Fantoni schreef samen met Donna Compton (VS) een nieuwe wereldtitel op zijn erelijst bij. Marion Michielsen, met de Zweed Peter Fredin, boekte met de twaalfde plaats het beste 'Nederlandse' resultaat.


Jan Jansma creëerde in diagram 1 met een opmerkelijke speelwijze de winnende oplossing.


Zie diagram 1


Jansma, zuid, wist dat noord-zuid het bieden toch niet in 2¿ mochten winnen en verhoogde voortijdig alvast naar 3¿. West kwam tegen 3¿ uit met ¿V, door iedereen gedoken. Op het vervolg, ¿7, speelde oost een kleine harten zodat zuid met ¿10 aan slag kwam.


Zonder precies de locatie van de honneurs te kennen (oost heeft zeker ¿A maar over ¿H en ¿AV wist de leider nog niets zeker) kwam de leider met een verrassende vondst op de proppen, hij speelde ¿2 uit zuid. West kon zich deze klaverenpositie absoluut niet voorstellen en speelde ¿3 bij zodat ¿8 in de dummy bij oost het aas forceerde, een geweldig begin voor de leider. Oost incasseerde ¿A, zuid deblokkeerde ¿B, en de volgende harten liep naar ¿9 in de dummy. De leider troefde een schoppen in de zekerheid dat ¿A bij oost zou vallen.


De laatste troef van oost opgehaald; de ruitensnit naar ¿V gevolgd door ¿A waarna de leider ook ¿H meenam. West was inmiddels gereduceerd tot ¿V en ¿V10. Het eindspel was duidelijk en effectief: ¿10 voor ¿V in west die van ¿V10 in de ¿HB van zuid moest spelen voor +140 en een prima matchpointscore.


Het grappige duel in diagram 1 tussen grootmeesters Gabriel Chagas (Bra) en Zia Mahmood (Pak/VS)kende een duidelijke winnaar.


Zie diagram 2


Het doublet van noord had verschillende betekenissen: één lange lage kleur, een sterke hand met schoppen of een ¿+¿ hand; met 2¿ maakte noord deze laatste variant duidelijk. Zia, zuid, had er beter aan gedaan op 2¿ te passen maar koos om zelf te spelen in 2¿, zodat de armetierige vier-twee fit het eindstation werd. West, Chagas, kwam tegen 2¿ uit met een kleine troef, ¿3.


De slag was voor ¿9 in zuid die ¿V speelde voor ¿A in west. West speelde nu sluw - overtuigd van het idee van een driekaart ¿ in zuid - ¿8 na. Maar de leider weigerde dit geschenk, koos voor ¿B derde in oost, en nam ¿H in de dummy. Ook de volgende slag bracht de leider geen voordeel: ¿8, ¿9, ¿V en de secce ¿H van west. Deze haalde met ¿B de laatste troef van de dummy op, stak over naar ¿A van oost die vlot ¿B produceerde voor vier ruitenslagen en het armzalige contract niet minder dan vier down hobbelde en oost-west alle matchpoints incasseerden. Zo kwam boontje om het grootmeesterlijke loontje.


Noord gever,noord-zuid kwetsbaar


¿ H10653


¿ 954


¿ AV7


¿ 98


¿ VB972


¿ 7


¿ H982


¿ V103


¿ A8


¿ A832


¿ B543


¿ A64


¿ 4


¿ HVB106


¿ 106


¿ HB752


West gever,oost-west kwetsbaar


¿ H1064


¿ VB954


¿ 4


¿ B85


¿ AB83


¿ H1032


¿ AV32


¿ H


¿ 752


¿ A7


¿ B1098


¿ 10964


¿ V9


¿ 86


¿ H765


¿ AV732


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden