Nederlandse bijdrage aan World's Fair: 'afgrijselijk'

De Nederlandse bijdrage aan de World's Fair: 'onbeteekenend.'

Ernst Heldring. Beeld Nationaal Archief

New York, 25 mei 1939

Naar de World's Fair, reusachtige stad met vrijwel eenvormige architectuur, het witte papierdoozen type overheerscht. Het Nederlandsche paviljoen past daarin, behalve de toren, die aan de Munttoren doet denken en in het beeld rammelt.

Bij den ingang is een afgrijselijke schildering op glas van Herman Rosse aangebracht, de eenheid van de rijksdeelen voorstellende; slecht van kleur en teekening en opzet; alle menschen, van de Koningin en haar voorvaderen tot de Kota missies van Suriname toe, met duidelijke semietische trekken voorgesteld.

Van het inwendige is het Nederlandsche gedeelte onsamenhangend en onbeteekenend, aesthetisch slecht verzorgd, het Nederlandsch-Indische en West-Indische veel beter. Het ligt nogal achter af, omdat de Regeering laat voor deelneming besloten heeft en gunstiger plaatsen vergeven waren.

In den namiddag bezoek aan Dr. Murray West in zijn werkkamer in de Columbia University. Hij zeide mij, dat volgens zijn inlichtingen (meestal goed) Hitler door Goebbels en Ribbentrop gedreven wordt naar het wagen van een oorlog, door de militaire en economische partij in de richting van vrede.

De oude, maar nog krachtige heer, die zijn leven lang voor vrede gewerkt heeft, noemde den toestand waarin de wereld verzonken is, unbelievable.

Ernst Heldring (1871-1954). Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek (ed. Joh. de Vries); Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden