nieuwscbs

Nederlandse bevolking groeide sneller in eerste helft van 2019 dan vorig jaar, vooral door komst arbeidsmigranten

Door de komst van migranten en een lager sterftecijfer is de Nederlandse bevolking in het eerste helft van dit jaar sneller gegroeid dan in dezelfde periode in 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral migranten uit Polen en India dragen bij aan de groei. Na het Brexit-referendum steeg het aantal Britten dat hiernaartoe komt.

Poolse arbeiders pellen bloembollen in het Noord-Hollandse Opdam. Beeld Katja Poelwijk
Poolse arbeiders pellen bloembollen in het Noord-Hollandse Opdam.Beeld Katja Poelwijk

‘Dit zijn opvallende cijfers, omdat de migratie ten opzichte van voorgaande jaren flink is toegenomen’, zegt Marjolijn Jaarsma, econoom bij het CBS. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal immigranten naar ongeveer 113 duizend, vergeleken met 101 duizend vorig jaar in dezelfde periode.

Arbeidskrapte

Vooral de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft volgens Jaarsma een aantrekkende werking op migranten. ‘Het aantal Indiase kennismigranten is de afgelopen jaren verdubbeld naar ruim 8.600 per jaar’, zegt de econoom. De Indiërs werken vooral in de digitale dienstverlening of de technologische sector en vestigen zich veelal in gebieden waar daar werk in te vinden is, zoals rond Eindhoven.

In totaal kwamen er bijna drieduizend Indiërs meer bij dan er vertrokken in de eerste helft van dit jaar. Hoewel veel van hen na verloop van tijd ook weer vertrekken, ziet het CBS een lichte groei van mensen die in Nederland blijven. Migranten uit India zijn daarmee de op een na grootste migratiegroep.

Tijdelijk

De meeste migranten komen nog altijd uit Polen. ‘Dat zijn vooral seizoenswerkers in bijvoorbeeld de landbouw of ze werken in de bouw of zakelijke dienstverlening’, zegt Jaarsma. De migranten gaan in Nederland aan het werk, verdienen geld, maar vertrekken vaak ook snel. Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat over het algemeen zes op de tien arbeidsmigranten binnen vijf jaar weer vertrekken.

Brexit

Onder Britse migranten is een opvallende trend zichtbaar. ‘Tot 2016 – het jaar van het Brexit-referendum – zagen we meer migranten naar Groot-Brittannië vertrekken dan omgekeerd. Vanaf de uitslag van dat referendum is die situatie omgedraaid’, zegt Jaarsma. Ze kan niet met zekerheid zeggen of het stijgende aantal Britse migranten alleen door de Brexit wordt veroorzaakt. In ieder geval stijgt het aantal Britten die naar Nederland komen ook dit jaar.

Het aantal Syriërs dat zich in Nederland vestigt, blijft daarentegen nagenoeg gelijk. In het onderzoek van het CBS zijn enkel cijfers meegenomen van mensen in Nederland met een verblijfstatus. Mensen die verblijven in asielzoekerscentra, zijn niet meegenomen in de analyse.

Sterfte

In de eerste zes maanden van 2019 kwamen er in totaal 46 duizend mensen bij. De toename van migratie is de grootste bijdrage aan de stijging van de Nederlandse bevolking, maar deels is de stijging ook te verklaren door een lager sterftecijfer. In dezelfde periode vorig jaar overleden meer mensen dan in de eerste helft van 2019. Toch is het niet zo dat we met z’n allen plotseling gezonder zijn gaan leven. ‘In de eerste helft van 2018 hadden we last van een koude winter en een lange griepgolf’, verklaart Jaarsma het verschil.

Toch is het vooral de toenemende migratie die de komende jaren zal bijdragen aan het verder stijgen van de Nederlandse bevolking. Het CBS voorspelt dat Nederland tegen 2029 ruim 18 miljoen mensen telt. Volgens het Bureau komt tweederde van die groei door buitenlanders die naar Nederland komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden