NieuwsBevolkingsgroei

Nederlandse bevolking blijft snel groeien, vooral vanwege immigratie

De Nederlandse bevolking blijft groeien, tot ruim 17,4 miljoen inwoners. Vooral vanwege migratie kwamen er het afgelopen jaar 132 duizend Nederlanders bij, blijkt uit nieuwe ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het centrum van Rotterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De groei is hoofdzakelijk het gevolg van nieuwkomers uit andere landen. Het migratiesaldo is sinds 2015 op recordhoogte, terwijl het geboorteoverschot sindsdien op het laagste niveau is sinds de eeuwwisseling. Er werden 18 duizend baby's meer geboren dan er mensen overleden.

De laatste keer dat de bevolking in een vergelijkbaar tempo groeide was in 1975, ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname. Toen was ongeveer de helft van de groei afkomstig van buitenlandse migratie. In 2019 was dat meer dan 85 procent. 

De helft van de immigranten komt van binnen Europa. Daarbuiten spant Azië de kroon, met India en China als voornaamste landen van herkomst  Het aantal asielmigranten in 2019 komt naar schatting uit op 16 duizend, nog geen 6 procent van de totale immigratie.

Groeisteden en krimpgemeenten

Het CBS bekeek ook hoe de bevolkingsontwikkeling over Nederland verspreid is. In 2019 groeide de bevolking relatief gezien het sterkst in kleinere gemeenten rond de grote steden. Dat komt vooral door verhuizingen vanuit andere gemeenten. Diemen kreeg er met een groei van 54 per duizend inwoners relatief de meeste inwoners bij.

In absolute zin groeiden de grootste steden het hardst, voornamelijk door immigratie. Amsterdam kreeg er in 2019 bijna 11 duizend inwoners bij, Den Haag bijna 8 duizend, Rotterdam bijna 7 duizend en Utrecht bijna 5 duizend. De top tien wordt verder gevormd door de middelgrote steden Almere, Eindhoven, Tilburg, Arnhem, Groningen en Haarlem. 

Daartegenover staat dat in 63 van de 355 Nederlandse gemeenten het aantal inwoners in 2019 af nam. Het betreft voornamelijk gemeenten aan de randen van Nederland: in Noord- en Oost-Groningen, Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en de Achterhoek. 

In de meeste van deze gemeenten overleden meer mensen dan er kinderen geboren werden en vertrokken er meer mensen dan er kwamen wonen. De Groningse fusiegemeenten Hogeland (min 46 per duizend inwoners) en Eemsdelta (min 35 per duizend inwoners) kenden relatief gezien de sterkste bevolkingskrimp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden