Nederlandse bestuurlijke elite: laat meer vluchtelingen toe

De bestuurlijke elite vindt in grote meerderheid dat Nederland meer vluchtelingen en arbeidsmigranten moet toelaten dan nu gebeurt. Dit blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant onder 400 invloedrijke Nederlanders. Van deze groep vindt 67 procent dat het aantal nieuwkomers omhoog mag.

Wilco Dekker en Ben van Raaij
Deelnemers aan de manifestatie Vluchtelingen Welkom in Groningen zijn op de Grote Markt bijeengekomen. Beeld anp
Deelnemers aan de manifestatie Vluchtelingen Welkom in Groningen zijn op de Grote Markt bijeengekomen.Beeld anp

Met die mening wijkt de elite - bestuurders, CEO's, commissarissen, bankiers, burgemeesters, topambtenaren en andere prominenten - af de rest van de bevolking. Van alle Nederlanders wil volgens eerdere peilingen 47 procent de grenzen voor vluchtelingen sluiten, 51 procent wil een quotum. 36 procent wil alle vluchtelingen binnenlaten, aldus Maurice de Hond in oktober.

Werkgeversvoorman en CDA-senator Niek Jan van Kesteren, nummer 2 in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, zegt het standpunt van de elite goed te begrijpen. 'Een heel rationeel standpunt, zeker als je niet in de buurten woont waar al die nieuwkomers moeten wonen en geen concurrentie van ze ondervindt op de arbeidsmarkt. Maar het is makkelijk praten. Je kunt alleen maar meer mensen toelaten als je ook een echte Europese grensbewaking hebt.'

Ook in andere dossiers spoort de mening van de bestuurlijke elite niet met die van het volk. Zo is de elite zeer Europees gezind (76 procent vindt niet dat de macht van Brussel moet worden beperkt) en vindt slechts 35 procent de islam een bedreiging voor Nederland. 81 procent wil dat Nederland een ambitieuzer klimaatbeleid voert, 62 procent vindt dat het koningshuis een louter ceremoniële functie moet krijgen.

Infographic: Thuis bij de Nederlandse elite

De Nederlandse elite is roomblank, hoogopgeleid en rijdt in een Volvo. Toch? Of verandert er langzaam iets aan de top? Scroll hier door een herenhuis en klik op de stippen om uit te vinden wat de Nederlandse elite echt doet en denkt.

Volkskrant Top 200 invloedrijkste Nederlanders

Wie trekt er in Nederland achter de schermen aan de touwtjes? De Volkskrant brengt voor het teinde jaar macht en invloed in kaart met de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Wie zijn die invloedrijken en welke functies bekleden ze? U leest het hier.

60 procent van de invloedrijke Nederlanders is lid van een politieke partij (tegen 2,4 procent van alle Nederlanders). De grootste partij onder de elite is D66, gevolgd door de VVD (de grootste bij de vorige enquête in 2010) en de PvdA. Men heeft een voorkeur voor een Paars Plus coalitie. Tweederde van de elite (67 procent) vindt dat er in Nederland een gebrek aan leiderschap is.

De ondervraagden vinden net als in eerdere edities het populisme in de politiek (lees: de PVV) een groot probleem. 65 procent zou liefst de kiesdrempel verhogen. 57 procent meent zelfs dat de parlementaire democratie in een crisis verkeert. En steeds meer invloedrijken, nu al 85 procent, vinden dat Geert Wilders het aanzien van Nederland in het buitenland schaadt.

De Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders wordt vandaag voor de tiende keer gepubliceerd. De ranglijst wordt net als vorig jaar aangevoerd door oud-D66-politicus en multibestuurder Hans Wijers. Nummers 2 en 3 zijn werkgeversvoorman en CDA-senator Niek Jan van Kesteren en Shell-topman Ben van Beurden. Het aantal vrouwen is gestegen tot 29,5 procent.

De enquête is uitgevoerd door TNS Nipo onder 400 invloedrijke Nederlanders uit de database van de Volkskrant Top 200. Van hen werkten 222 mensen mee. De enquête werd schriftelijk en online gehouden in oktober en november van dit jaar, vóór de aanslagen in Parijs.

De 50 invloedrijkste Nederlanders van 2015

Ze komen elkaar voortdurend tegen, de Nederlanders die achter de schermen aan de touwtjes trekken. Ze zitten in dezelfde besturen, commissies en raden of zijn van dezelfde partij. Hoe groter het netwerk, hoe groter de invloed. Wie zit waar, en met wie? Bekijk hier de onderlinge netwerken van de eerste vijftig personen uit de Volkskrant Top 200 van 2015

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden