NieuwsPlofkraken

Nederlandse bendes plunderden miljoenen in Duitsland

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben plofkrakers de afgelopen jaren 30 miljoen euro buitgemaakt uit geldautomaten. De politie wijst naar georganiseerde criminele bendes, waarvan een groot deel afkomstig is uit Utrecht en Amsterdam.

Thomas Borst
Bank in Meppen (Duitsland) waar in maart een plofkraak door de Audi-bende is uitgevoerd. Beeld epa
Bank in Meppen (Duitsland) waar in maart een plofkraak door de Audi-bende is uitgevoerd.Beeld epa

Plofkraken blijken een lucratieve vorm van criminaliteit. De afgelopen vijf jaar werden 634 geldmachines opgeblazen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, met name in het grensgebied met Nederland. De criminelen confisqueerden in totaal meer dan 30 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van binnenlandse zaken van de deelstaat.

De totale aangerichte schade ligt nog vele malen hoger. De Noordrijn-Westfaalse minister Herbert Reul van binnenlandse zaken pleit voor striktere technische beveiliging rondom de gebouwen en wil dat politie en banken meer samenwerken om verdere schade te voorkomen.

De deelstaat wordt vaak geteisterd door bendes afkomstig uit het aangrenzende Nederland. De politie van Düsseldorf spreekt van een ‘zeer professionele gangsterbendes uit Utrecht en Amsterdam’, die ondanks talloze arrestaties blijven doorgaan met plofkraken. Sinds 2017 zijn in totaal tachtig verdachten aangehouden. In februari kwamen twee criminelen op de Nederlandse snelweg om het leven na een mislukte plofkraak in het Duitse Emmerik.

Schuld

‘Het verbaast mij dat de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid nog niet op het matje is geroepen door de Duitse autoriteiten’, reageert criminoloog Cyrille Fijnaut. ‘We hebben een behoorlijke schuld aan Duitsland. Deze georganiseerde criminelen komen opvallend vaak uit Nederland. We moeten kijken uit welke milieu ze komen.’

‘Het probleem begint in Utrecht en Amsterdam zelf’, zegt Fijnaut, die vindt dat het fenomeen plofkraken jarenlang ‘zwaar is onderschat’. ‘Er is te weinig samenhang tussen opsporing en preventie. Dit probleem moet bij de bron worden aangepakt door rolmodellen binnen dat soort criminele bendes er vroegtijdig uit te pikken.’

Volgens de criminoloog zijn plofkrakers sinds tien jaar actief in Nederland en omringende landen. Aanvankelijk richtten die zich vooral op Utrecht en Amsterdam, waar ze trek- en ramkraken pleegden met sleepkabels. Toen banken zich daartegen wapenden, gingen de criminelen over op zwaarder geschut, zoals gas en explosieven. Zo kregen de plofkraken een verwoestend karakter. Niet alleen de schade liep op, ook het aantal kraken nam vorig jaar sterk toe.

Daling in Nederland

Banken voelden zich genoodzaakt hun geldautomaten ’s nachts te sluiten. Daarnaast tuigden ze een veelomvattend beveiligingsmechanisme op van systemen met inkt, verf en lijm die in de kas zitten en bij een kraak het geld ontwaarden. Enkele bankautomaten beschikken zelfs over los spattende inktpatronen, die via dna-sporen te herleiden zijn tot de dader. De inspanningen lijken effect te hebben. De Nederlandse Vereniging voor Banken ziet dit jaar ‘een scherpe daling van het aantal plofkraken’.

In Duitsland lopen ze achter met dat soort beveiligingstechnieken. Daarnaast hechten Duitsers meer aan contant geld dan Nederlanders, dus is de behoefte aan pinautomaten een stuk groter. Noordrijn-Westfalen beschikt over veel geldautomaten. De vele automaten en geografische ligging maken het gebied een aantrekkelijke uitvalsbasis voor internationale criminelen. Naast Duitsers en Nederlanders zijn er ook Poolse en Portugese plofkrakers actief.

‘Plofkrakers bedrijven grensoverschrijdende, zeer gewelddadige en goed georganiseerde criminaliteit’, zegt Fijnaut. ‘Ondanks de arrestaties zijn zo’n twee- tot vierhonderd criminelen actief in Nederland en Duitsland. De netwerken bestaan uit routeplanners, verkenners, autodieven, chauffeurs, wapenhandelaren en de krakers zelf. Voor criminelen zit er een carrièrepatroon in. Het levert geld en prestige op binnen het eigen netwerk.’

‘Uit de bedragen die rondgaan en de vonnissen van rechtbanken maak ik op dat er dwarsverbanden lopen tussen de cocaïnehandel en plofkrakers. Ook zitten dit soort criminelen dicht tegen de wapen- en explosievenhandel aan. Er is een duidelijke vermenging zichtbaar van allerlei criminele milieus.’

Reportage: na de plofkraak

De plofkraken maken niet alleen buurtbewoners aan het schrikken, ze hebben nog een ander effect: de plofkraken versnellen het verdwijnen van het papieren geld. Vooral ouderen zullen dat gaan missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden