Nederlandse bedrijven gretig op zoek in China

China wordt op 11 december lid van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Nederland is er als de kippen bij om met 's werelds volkrijkste land zaken te doen....

Samen met vijftig Nederlandse captains of industry brengt minister Jorritsma van Economische Zaken deze week een bezoek aan de Volksrepubliek. Een delegatie van de FNV moet bij de missie voor enig tegenwicht zorgen.

Met het toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie bekeert de snelstgroeiende economie van de wereld zich tot de vrijhandel. Maar, verklaarde Jorritsma, 'cruciaal zal zijn hoe China zijn WTO-afspraken zal nakomen'.

Jorritsma sprak maandag in Peking op een WTO-seminar voor topmensen van bedrijven als Ballast Nedam, Boskalis, Nuon, Nutricia, Philips, Stork, ABN Amro, Aegon, ING, Nedlloyd en Rabobank. Ze vroeg hen dringend om, samen met de Europese Commissie, een wakend oog te houden op de uitvoering van de WTO-afspraken door de Chinese regering.

De leider van de handelsdelegatie, werkgeversvoorzitter J. Schraven, zag 'spectaculaire' veranderingen door de economische liberalisering. In drie tot vijf jaar zullen de invoertarieven dalen van gemiddeld 17 naar 9 procent.

Maar de werkelijke betekenis van China's WTO-lidmaatschap ligt elders, zei Schraven: in de overgang naar een markteconomie, afschaffing van subsidies, de noodzaak tot efficiency en transparantie, de invoering van een rechtsstaat. 'Veel daarvan is nieuw voor China en houdt fundamentele keuzes in.'

Een van de praktijken waaraan een eind moet komen is de economische piraterij. Vorig jaar hebben zich zo'n 230 miljoen gevallen van misbruik van merknamen voorgedaan. Zo leveren piraten 95 procent van de software. Een maand voordat het programma Windows XP op de markt kwam, was het in China al te koop voor negen gulden. De nieuwe Harry Potter-film verscheen vorige week al in zijn piratenversie.

'Voor ieder merkproduct is er op de Chinese markt een imitatie', zei P. Wang op het seminar. Hij is directeur van de lokale vestiging van Nike, waarvan in China vooral de namaak-versies worden verkocht. Dezer dagen begint de politie aan haar derde anti-nep-campagne in een jaar, zei Wang. Boetes blijken niet te helpen.

Schraven waarschuwde voor euforie. Mislukking van China's lidmaatschap zou de WTO in crisis brengen en de modernisering van China fnuiken, zei hij.

Op hun reis langs Peking, Wuhan, Shanghai en Suzhou worden Jorritsma en de handelsdelegatie vergezeld door een FNV-delegatie. 'We gaan letten op het gedrag tegenover de arbeiders van onze eigen multinationals, speciaal Philips', zegt voorzitter L. de Waal. In het wilde kapitalisme dat in China is opgekomen, komt de FNV op voor de rechten van de werknemers, die na de toetreding tot de WTO bij tientallen miljoenen werkloos zullen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden