Nederlandse bedrijven betrokken bij winning delfstoffen in Congo

Nederlandse en andere buitenlandse bedrijven zijn nog steeds betrokken bij de illegale winning van delfstoffen in de Democratische Republiek Congo....

Bij de oorlog in Congo, die naar schatting meer dan drie miljoen levens heeft geëist ('Afrika's eerste wereldoorlog'), zijn verschillende Afrikaanse landen militair direct betrokken geweest. Hun strijd speelde en speelt zich voor een deel af rond die gebieden waar delfstoffen als diamanten, goud en coltan zijn te vinden.

Volgens het rapport zijn ongeveer 125 bedrijven en individuele zakenlieden bij de vaak illegale delfstofwinning betrokken. De deskundigen maken ook duidelijk wat het verband is tussen de zakelijke operaties en de aanschaf door militairen en rebellen van wapens, waarmee het conflict verder verhevigd wordt. Dit deel van het rapport is echter niet openbaar gemaakt.

Het Nederlandse Chemie Pharmacie Holland is een van de bedrijven die worden genoemd. De onderneming zou niet de moeite hebben genomen op de kritiek van de deskundigen te reageren, zo zeggen de Nederlandse hulporganisaties Novib, Pax Christi en het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZa). Een andere Nederlandse onderneming die in het deskundigenrapport voorkomt, is het transportbedrijf Steinweg.

Andere bedrijven spreken tegen dat hun activiteiten in Congo bijdragen aan de voortzetting van het gewapend conflict. Onder hen is de Zuid-Afrikaanse diamantengigant De Beers. Volgens een woordvoerder van De Beers doet het bedrijf er juist alles aan om aan de handel in zogeheten conflict- of bloeddiamanten een einde te maken.

Naast rebellengroepen in Congo zelf hebben ook regeringen en zakenlieden in landen die militairen naar de Democratische Republiek Congo stuurden, geprofiteerd van de illegale winning van delfstoffen. Al in eerdere rapporten zijn de namen genoemd van bijvoorbeeld Zimbabwe, Uganda en Rwanda. De autoriteiten in die landen ontkennen steeds hierbij betrokken te zijn.

Volgens Kirsten Hund van het NiZa heeft het rapport al ernstig aan kracht ingeboet omdat delen ervan onder druk van bedrijven en westerse landen niet openbaar zijn gemaakt. 'De Nederlandse overheid', aldus Micha Hollestelle van Pax Christi, 'moet haar verantwoordelijkheid nemen, kwaadwillende bedrijven aanpakken en de goede bedrijven faciliteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden