Nederlandse BAM krijgt leiding over bouw NAVO-hoofdkantoor

Amsterdam Het nieuwe hoofdkantoor van de NAVO in Brussel wordt gebouwd door een consortium van zes bedrijven dat onder leiding staat van het Nederlandse bouwbedrijf BAM....

Van onze verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel

Het project gaat volgens planning 460 miljoen euro kosten, dat is 28 procent lager dan oorspronkelijk geraamd. Dat geld wordt opgebracht door de gezamenlijke NAVO-lidstaten, maar het Belgische ministerie van Defensie heeft de leiding over het project.

De eerste steen van het project, moet volgens planning op 1 oktober dit jaar worden gelegd. Het is de bedoeling dat het in 2015 geopend zal worden.

Het markante complex, dat volgens een woordvoerder van het ministerie doet denken aan een auto, is ontworpen door een consortium van architecten. De totaal 250 duizend vierkante meter ‘nuttige ruimte’, waarvan 120 duizend kantooroppervlak, moet onderdak bieden aan 4.500 NAVO-medewerkers. Verder zijn er een conferentiecentrum, mediafaciliteiten, een personeelscentrum, restaurants en werkplaatsen.

Aan de bouw van het hoofdkantoor, waar geheime militaire operaties zullen worden voorbereid, zijn zeer strenge veiligheidseisen verbonden. ‘Wat de NAVO bijvoorbeeld absoluut wil voorkomen, is dat er tijdens de bouw microfoontjes op gevoelige plekken gebouwd zullen worden’, aldus de zegsvrouw. Daarom zijn de bedrijven die zich op het project hadden ingeschreven uitgebreid getest op hun betrouwbaarheid. Personeel op cruciale posities wordt aan extra integriteitscontroles onderworpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden