Update

Nederlandse asielaanvraag Snowden vanuit Moskou niet geldig

Klokkenluider Edward Snowden kan niet vanuit de transferzone van het vliegveld in Moskou asiel aanvragen in Nederland. Daarvoor zou hij zich eerst op Nederlands grondgebied moeten begeven. Dat zegt een woordvoerster van Stichting Vluchtelingenwerk Nederland.

Thomas van der Kolk
Snowden moet op Schiphol of in Ter Apel zijn om een asielverzoek in te dienen in Nederland. Beeld anp
Snowden moet op Schiphol of in Ter Apel zijn om een asielverzoek in te dienen in Nederland.Beeld anp

Nederland één van de landen waar Snowden asiel heeft aangevraagd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft inmiddels bevestigd dat er een verzoek is binnengekomen. Volgens een woordvoerder wordt het niet beschouwd als een formeel verzoek.

Volgens Vluchtelingenwerk is een formeel asielverzoek vanuit Moskou technisch gezien niet mogelijk. 'Ook vanuit een Russische ambassade kan dat niet meer. Dat is ongeveer twintig jaar geleden afgeschaft. Hij moet nu op Schiphol of in Ter Apel zijn', aldus Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk.

Uitleveringsverdrag
Daar komt nog bij dat Nederland een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten heeft. Hij zal bij aankomst op Nederlands grondgebied meteen aan de VS worden uitgeleverd, zo zei hoogleraar en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer vanmorgen op Radio 1. Voor politiek asiel komt de klokkenluider volgens hem niet in aanmerking. 'Hij is iemand die de Amerikaanse wet heeft overtreden, geen asielzoeker.'

Volgens stichting Vluchtelingenwerk zal Snowden niet meteen worden uitgeleverd, maar zal zijn asielaanvraag eerst inhoudelijk worden bekeken. 'Zo zal worden nagegaan in hoeverre politieke overtuigingen een rol hebben gespeeld bij het publiceren van de geheime informatie. Daar weten we nog heel weinig over. Ook zal worden bekeken in hoeverre Snowden gevaar loopt als hij terug wordt gestuurd naar de Verenigde Staten. Als hij het risico loopt om de doodstraf te krijgen, kan dat een reden zijn om hem asiel te verlenen', aldus Bots.

Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland lieten vandaag ook al weten dat Snowden niet vanuit het buitenland bij hen asiel kan aanvragen. Volgens het Kremlin heeft de klokkenluider in totaal in 15 landen een asielaanvraag ingediend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden