Nederlandse Apaches hielpen Canadezen in Kandahar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse Apache gevechtshelikopters zijn een week geleden een Canadese patrouille in de Afghaanse provincie Kandahar te hulp geschoten die werd belaagd vanuit een schoolgebouw.

Een van de twee Apaches opende het vuur op een drietal gewapende mannen die zich wilden aansluiten bij de aanval op de Canadese militairen. Het is onduidelijk of daarbij aan vijandelijke kant slachtoffers zijn gevallen.

Dat blijkt uit het donderdag verschenen weekoverzicht van het ministerie van Defensie over de inzet van de Nederlandse troepen in het zuiden van Afghanistan.

Boordkanon

Het was de eerste keer dat een Nederlandse gevechtshelikopter zijn boordkanon gebuikte als onderdeel van een snelle reactiemacht. Half juli werden Apaches ingezet tegen indringers in de Baluchipas in de provincie Uruzgan. Maar daar ging het om een van te voren geplande operatie.

Volgens een woordvoerder van Defensie probeerden de drie gewapende mannen zich in eerste instantie te verbergen in een duiker onder de weg. Maar nadat de duiker onder vuur werd genomen, sloegen twee mannen op de vlucht en wisten te ontsnappen. Wat er met de derde strijder is gebeurd, is niet bekend.

Uruzgan

De Nederlandse strijdmacht in Uruzgan die sinds begin augustus de verantwoordelijkheid over het zuidelijk deel van de provincie heeft, richt zich nu nog vooral op het versterken van de lokale veiligheid rond de bases in Tarin Kowt en Deh Rawod. Een van de projecten om dat te bereiken, is het opzetten van een goede communicatie tussen het lokaal bestuur onderling en met de internationale veiligheidsmacht ISAF.

Een aantal bestuurders onder wie gouverneur Munib kreeg afgelopen week een draagbare computer. Onder leiding van enkele militairen krijgen de notabelen een cursus om via het internet te communiceren. Als zij de cursus met goed gevolg afleggen, mogen zij de computer houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden