Nederlandse ambtenaar weg uit Turkije na beschuldiging van spionage
Een Nederlandse ambtenaar die volgens Turkse media als spion werkte, heeft Turkije voor zijn eigen veiligheid verlaten. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De betrokken ambtenaar werkte op het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul en was onder meer belast met 'regionale werkzaamheden'. Meer wil het ministerie niet zeggen over de kwestie.
Op beelden en foto's die onder andere de nieuwszender A-Haber en de regeringsgezinde krant Sabah maandag publiceerden, is te zien hoe de Nederlandse ambtenaar diverse contactpersonen ontmoet. Zo zou de man, die alleen met zijn initialen A.Z. wordt genoemd, gesprekken hebben gehad op een plein en een restaurant. Ook werd een pasfoto gepubliceerd van de Nederlander.
Volgens de media hield de Turkse inlichtingendienst Z. al enige tijd in de gaten. Zijn doel zou zijn geweest om 'valse documenten en informatie' te maken gericht tegen Turkije. Hij zou zijn contactpersonen 'hoge vergoedingen' hebben betaald voor de geleverde informatie. Behalve over de Turkse operatie tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG in Afrin, zou de Nederlander ook onderzoek hebben gedaan naar mogelijke banden tussen Ankara en Islamitische Staat (IS).
De Turkse media melden dat Z. doelbewust openbare plekken opzocht om het werk van de Turkse inlichtingendienst onmogelijk te maken. Ook zou de Nederlandse ambtenaar misbruik hebben gemaakt van zijn diplomatieke paspoort en onschendbaarheid door zich met activiteiten bezig te houden 'die zijn diplomatieke status te buiten gaan', aldus de krant Sabah. Verder bezocht Z. bijeenkomsten van Syrische oppositiegroepen. Ook zou hij in de afgelopen jaren actief zijn geweest in Afghanistan.
Ankara zou Nederland om opheldering hebben gevraagd over zijn activiteiten. Het is niet de eerste keer dat er berichten opduiken over activiteiten van een Nederlandse inlichtingendienst in Turkije. Tussen 2002 en 2007 zou een MIVD-agent een NOS-journalist in Turkije hebben benaderd. Dat was te lezen in de memoires van Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur van de NOS. Volgens de toenmalige minister van Defensie Henk Kamp zou de MIVD-agent buiten zijn boekje hebben gehandeld en zijn ontslagen door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).
Relatie verslechterd
De zaak rond Z. kan de relatie tussen Nederland en Turkije verder verslechteren. Sinds de diplomatieke rel vorig jaar tussen beide landen over het bezoek aan Nederland van twee ministers uit Erdogans partij, is de relatie op een dieptepunt beland.
Het tweetal wilde in Rotterdam Turkse Nederlanders toespreken over het referendum om president Erdogan meer macht te geven. Een minister mocht op last van Den Haag niet landen op Schiphol, een andere minister werd in Rotterdam tegen gehouden en over de grens gezet.
Begin deze maand werd opnieuw een Turkse politicus de toegang tot Nederland ontzegd door het kabinet. Een toespraak van Fatma Sahin, lid van Erdogans AK-partij, in een moskee in Deventer werd afgeblazen. Volgens het kabinet zou haar bezoek aan Nederland 'niet passend' zijn. De relatie tussen Turkije en Nederland is inmiddels zo verstoord dat ze geen ambassadeur meer hebben in elkaars hoofdstad.