Nederlandse ambassade België extra beveiligd vanwege strijd tegen IS

De Nederlandse ambassade in Brussel wordt sinds woensdag extra beveiligd door Belgische militairen. Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken gebeurt dit vanwege de deelname van Nederland aan de coalitie tegen Islamitische Staat.

De Nederlandse ambassade in Brussel. Foto anp

De Belgische ministerraad besloot vorige week om het veiligheidsniveau te verhogen van 2 naar 3. Dit laatste betekent dat een instelling door militairen wordt bewaakt.

Naast de Nederlandse ambassade geldt dit niveau vanaf deze week ook voor de vertegenwoordigingen van Canada, Denemarken, Australië en een aantal golfstaten zoals Qatar en Bahrein. De ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Denemarken werden al extra bewaakt.

Bij het veiligheidsniveau 3 is geen sprake van acute terreurdreiging, aldus de Belgische woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Het gaat hier om een verhoogde staat van paraatheid. Niveau 3 geldt ook voor joodse organisaties, politiebureau's en gebouwen van Europese instellingen. Pas bij niveau 4 dreigt een aanslag.

Meer over