Nederlandse abortusboot in beslag genomen door marine in Guatemala

Veel heeft het Nederlandse Women on Waves nog niet kunnen doen voor ongewenst zwangere vrouwen in Guatemala. Al tijdens de persconferentie greep de marine in. 'Pure intimidatie', vindt directeur Gomperts.

De abortusboot in een Nederlandse haven voor vertrek Beeld epa

Het abortusschip van het Nederlandse Women on Waves is donderdag aan de ketting gelegd in Guatemala. De non-profitorganisatie was van plan buiten de Guatemalteekse territoriale wateren abortussen te verrichten bij vrouwen die (tot tien weken) ongewenst zwanger zijn.

De abortuscampagne van Women on Waves in Guatemala was amper begonnen toen de marine van het Midden-Amerikaanse land ingreep. Of ze even een order van de minister van Defensie wilden tekenen die een streep zet door onder meer hun ligvergunningen in Guatemala.

Rebecca Gomperts, abortusarts en voorvrouw van de Nederlandse abortusboot, had dan met haar bemanning een uur om de haven van Puerto San José, in het zuidwesten van Guatemala, te verlaten.

'Vergeet het maar', was het antwoord van Gomperts, waarna de haven op slot ging en de vier aanwezige bemanningsleden achter een hek bij de boot werd opgesloten.

Intimidatie

'Pure intimidatie', zegt oud-Greenpeace-activist Gomperts (50) vrijdagochtend telefonisch. 'Daar trappen we bij Women on Waves niet meer in na jaren van aanvaringen met autoriteiten.'

Gomperts en haar advocaat werd de toegang tot de boot ontzegd, maar 'we hebben ons met veel moeite langs de militairen gewurmd om bij de boot te komen'. Ze somt een aantal mensenrechten op die hun worden ontzegd door deze 'zeer onprettige militaire actie'.

Misverstand

Het wachten is de komende 'een à twee dagen' op een gerechtelijke uitspraak die de vergunningen om Guatemala in te mogen al dan niet vernietigt. 'We hebben goede hoop', zegt Gomperts. 'Er is geen grond voor deze militaire actie. Alle papieren om aan te meren en het land te betreden zijn in orde. Guatemala zou de mensenrechten en het zeerecht schenden door het schip te confisqueren.

'We verwachten dat we snel te horen krijgen dat de actie is gebaseerd op een misverstand', zegt een woordvoerder in Nederland. 'Voor zo'n actie moet sprake zijn van een milieuovertreding of er moet een civiele uitspraak van een rechter liggen. Beide zijn niet het geval.'

In een verklaring van de marine staat dat Women on Waves in strijd met de grondwet handelt, met een verwijzing naar de wetten van het land die gaan over 'het recht op leven'. Dit argument gaat volgens Women on Waves niet op, omdat de abortushandelingen niet in de wateren van Guatemala worden verricht.

Toneelstuk

In Guatemala is abortus alleen toegestaan bij vrouwen die in levensgevaar verkeren door hun zwangerschap. Gomperts wil daarom zo snel mogelijk de campagne hervatten en dan de zee op, om ver uit de kust iets te doen aan de '65 duizend illegale abortussen' die jaarlijks in dit land worden uitgevoerd.

Guatemala is de eerste bestemming van het schip sinds het in 2012 aanmeerde in de plezierhaven van het Noord-Marokkaanse toeristenstadje Smir. Women on Waves kreeg toen het verwijt een toneelstuk op te voeren door te berichten over een abortusboot die onderweg vanuit Nederland dreigde te worden tegengehouden. In werkelijkheid lag het schip weken klaar in de jachthaven van Smir en stapten veel leden daar pas op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.