Nederlandsche Bank moet toezicht houden op fusies bankwereld

Het is onnodig en zelfs onwenselijk dat het ministerie van Economische Zaken concentraties in het bankwezen toetst. Fusies tussen Nederlandse banken vereisen specialistische expertise en die is al voldoende aanwezig bij het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit zei mr. P. Kalff, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro, dinsdagmiddag in Noordwijk tijdens een congres over marktwerking. Hij reageerde hiermee op het wetsvoorstel voor een nieuwe Mededingingswet dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Volgens deze plannen moet EZ fusies preventief gaan toetsen via een nieuwe Dienst voor de mededinging. Die taak ligt momenteel nog bij het ministerie van Financiën en DNB.

In het wetsontwerp blijft die situatie de komende vijf bestaan. In die periode volgt een onderzoek of er een scheiding moet plaatsvinden tussen het algemene concentratietoezicht en het specifieke toezicht op banken en verzekeraars en hun bestuurders.

Kalff wil dit regime ook na die vijf jaar handhaven. Een aparte toetsing door EZ leidt volgens de ABN Amro-topman slechts tot nog meer administratieve belasting en onzekerheid.

Volgens de bankier is het essentieel dat regelgeving een goede marktwerking bevordert. Ook het mededingingsbeleid richt zich hierop. Onderlinge prijsafspraken tussen banken die de concurrentie beperken zijn verboden en, volgens Kalff, voorzover ze bestonden totaal verdwenen.

De ABN Amro-bestuurder acht echter niet alle onderlinge afspraken schadelijk. Hij refereerde aan de samenwerking op het gebied van het betalingsverkeer. De onduidelijkheid rondom de introductie van de nieuwe elektronische portemonnee (chipper en chipknip) die de Nederlandse bankenwereld in twee kampen verdeelt, vormt volgens Kalff een teken aan de wand. Ook bij de introductie van de euro acht hij een zekere ordening wenselijk, ter vermijding van chaos en verwarring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden