Nieuws

Nederlands vaccinatietempo iets opgeschroefd, maar Bhutan prikt iedereen in een week

Het Nederlandse priktempo gaat gestaag omhoog, maar is nog niet hoog genoeg om deze week het beloofde aantal vaccinaties te halen. Vorige week werden gemiddeld per 100 inwoners 1,95 doses toegediend, dat waren er niet eerder zo veel. Gisteren zijn er volgens het coronadashboard zo’n 65 duizend prikken gezet, iets minder dan het record van 67 duizend dat eind februari werd gevestigd.

In Bhutan heeft in vier dagen tijd 44 procent van de bevolking een eerste inenting gekregen Beeld AFP
In Bhutan heeft in vier dagen tijd 44 procent van de bevolking een eerste inenting gekregenBeeld AFP

Nederland rekende deze week aanvankelijk op 514 duizend prikken. Dat dit niet haalbaar is, komt volgens minister Hugo de Jonge mede door problemen met de herstart van het prikken met AstraZeneca en door de rekenmethode voor vaccinaties bij de huisarts. De verwachting voor komende week is daarom bijgesteld naar zo’n 430 duizend prikken. Op dit moment zijn er 2,5 miljoen vaccinaties toegediend, krap 15 per 100 Nederlanders.

Bhutan prikt hele bevolking in één week

In Bhutan heeft in vier dagen tijd 44 procent van de bevolking een eerste inenting gekregen. Binnen een week moet iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie aan de beurt zijn.

Bhutan ontving eind januari al de eerste 150 duizend doses AstraZeneca, als cadeau van buurland India. Daarmee kon al bijna eenderde van de Bhutaanse vaccindoelgroep voor het eerst worden geprikt, maar de regering besloot te wachten op meer doses en data – en in de tussentijd een landelijke campagne op te zetten. Die is deze week begonnen.

Weinig mensen op pad in avonduren

Het is nog steeds vrij rustig op straat tijdens de avondklok, blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). Ook in de week voordat deze werd verschoven van negen naar tien uur uur waren er ’s avonds maar weinig mensen op pad.

Het NVP volgt voor zijn statistieken tienduizend Nederlanders via een app. Toen de avondklok net was ingegaan, was zo’n 3 procent van de panelleden tijdens avondklokuren op straat te vinden, vorige week was dat 3,6 procent. Ondanks deze kleine toename spreekt het NVP van een stabiele trend. Overdag en in de uren voor de avondklok komt Nederland wel meer in beweging dan in januari. Dit komt volgens het NVP onder meer door betere weersomstandigheden, en niet zozeer doordat mensen losser omgaan met maatregelen. Ook de afgelopen dagen waren er meer mensen onderweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden