NieuwsVaccin

Nederlands vaccin op pauze na ziekte proefpersoon

Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van farmaceut Janssen staat op pauze. De laatste onderzoeksfase, op zestigduizend proefpersonen, is twee weken nadat ze van start ging tijdelijk stilgelegd nadat een van de proefpersonen ziek werd.

null Beeld Sander Koning / HH
Beeld Sander Koning / HH

Dat bevestigt Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen, tegenover de Amerikaanse medische nieuwssite Stat. Het gaat overigens om een pauze waarmee het bedrijf normaal gesproken niet naar buiten zou treden – Stat werd getipt.

Dat maakt het incident een slag minder zwaar dan een zogeheten ‘klinische stop’, waarbij men een uitgebreid onderzoek instelt en de farmaceut wél de plicht heeft om de buitenwereld te informeren. Bij de huidige pauze wordt het inenten van proefpersonen gestaakt totdat een onafhankelijke veiligheidsraad naar de zaak heeft kunnen kijken.

Wat de proefpersoon precies mankeert, vermeldt Johnson & Johnson niet. Maar de tipgever van Stat wijst erop dat er bij zestigduizend proefpersonen ook door puur toeval weleens iets misgaat. ‘Zestigduizend mensen, dat is een klein stadje’, aldus de bron. ‘En in een stadje kunnen allerlei medische gebeurtenissen plaatsvinden.’

Maar er kan natuurlijk ook een bijwerking in het spel zijn, zegt hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Wageningen Universiteit). ‘Het is heel gebruikelijk dat je, als je in de laatste onderzoeksfase enorm veel mensen gaat testen, bijwerkingen naar boven trekt waarop een geringe kans is. Daarom sneuvelen er zoveel medicijnen in deze fase.’

Risicogevallen

Het Leidse vaccin, een onschuldig verkoudheidsvirus aangekleed als coronavirus, wordt ook in Nederland getest, op een kleine subgroep van 135 deelnemers. Ook dat onderzoek is tijdelijk stopgezet, zegt een woordvoerder van Janssen desgevraagd. Daarnaast heeft men proefpersonen in onder meer Spanje, Duitsland en België.

Als er sprake is van een vermoedelijke bijwerking, hoeft dat overigens nog niet te betekenen dat het vaccin de prullenbak in kan, legt Savelkoul uit. Wellicht is er sprake van een bijwerking bij iemand die al een bepaald gezondheidsprobleem had. ‘Dan is het zaak om die risicogevallen uit het onderzoek te halen. En de bijwerking komt dan in de bijsluiter’, zegt hij. ‘Het hoeft dus niet per se slecht nieuws te zijn.’

De stop komt op een pikant moment. Vorige week nog maakte minister Hugo de Jonge bekend dat Nederland een optie heeft op 7,8 miljoen doses van het Leidse vaccin, als dat op de markt komt. De optie maakt deel uit van een Europese monstervoorbestelling van 200 miljoen doses.

Vorige maand werd het onderzoek naar een ander veelbelovend vaccin, dat van de Universiteit van Oxford en fabrikant AstraZeneca, ook tijdelijk gestaakt. Dat was nadat een van de proefpersonen een zeldzame vorm van ruggenmergontsteking kreeg. Die proef is inmiddels in de meeste landen, behalve in de VS, hervat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden